Παιχνίδια τιμών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μείωση κατά 17% των τιμών του φυσικού αερίου προβλέπεται από την ρωσική ενεργειακή Gazprom (στα 320 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα) στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η εκτίμηση του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, λόγω της μείωσης που θα προκύψει από την εμφάνιση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου (Shale Gas). Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση αναγνωρίζει την επιρροή
του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti, στους υπολογισμούς του, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης χρησιμοποίησε τα βασικά στοιχεία της αγοράς, το σύνολο των προμηθειών και τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, με τις οποίες συνδέονται οι τιμές της Gazprom.

Το ερώτημα δεν είναι το κατά πόσο θα επηρεάσει τις διεθνείς τιμές το αμερικάνικο σχιστολιθικό φυσικό αέριο, αλλά ο ρυθμός αύξησης της συνολικής προσφοράς φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά. Το σχιστολιθικό φυσικό αέριο είναι απλώς μια πρόσθετη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου. Αν ο ρυθμός της συνολικής προσφοράς θα αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Για παράδειγμα, τα μεγάλα κοιτάσματα σχιστόλιθου φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ουκρανία και οι εταιρείες Shell και Chevron αναμένουν να αρχίσουν την εξόρρυξη μέσα στο 2015.Οι εταιρείες επενδύσεων σχεδιάζουν ήδη την μείωση τιμών στις συμβάσεις του φυσικού αερίου. Στο οικονομικό μοντέλο της Gazprom για το 2017 η μέση τιμή εξαγωγής προς την Ευρώπη είναι ακριβώς 320 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Μια μέτρια πτώση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου στο μέλλον φαίνεται να είναι δικαιολογημένη σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά μπορεί να είναι και λιγότερο έντονη.Η παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στις προσδοκίες των παικτών, και όχι στην πραγματική ισορροπία δυνάμεων στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα , οι ευρωπαϊκές χώρες όμως μπορεί επίσης να ξεκινήσουν την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, συμφωνία 500 εκατ. δολαρίων για την αγορά οκτώ εταιριών που δραστηριοποιούνται σε γεωτρήσεις πετρελαίου στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα υπέγραψε η ρωσική Rosneft με την ελβετική Weatherford International.

Τη συμφωνία, η οποία προβλέπει και μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα υπηρεσιών σε κοιτάσματα πετρελαίου, υπέγραψαν ο διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν με τον αντιπρόεδρο της Weatherford στη Ρωσία Λανς Μαρκλίνγκερ.

Το άρθρο Παιχνίδια τιμών εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα