Παγκόσμια γιορτή για τις κούκλες (24+25 Μαρτίου)

Ήξερες ότι μία κούκλα μπορεί να παίζει ακορντεόν; Ή μία αγελάδα πιάνο; Ακόμα, κούκλες να φτιάχνουν ολόκληρη μπάντα; Ήξερες ότι οι κούκλες μπορεί να είναι και πιο ψηλές από εσένα και να ζυμώνουν κανονικά ψωμί; Ήξερες ότι το κουκλοθέατρο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, κι ότι υπάρχουν παραστάσεις κουκλοθεάτρου αυστηρά ακατάλληλες για ανηλίκους;

των Σωκράτη Παππά & Ηρώς Μητρούτσικου

Το κουκλοθέατρο είναι μία τέχνη μαγική, ένας μικρός κόσμος, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είναι μία τέχνη ξεχωριστή, ένα είδος θεάτρου∙ μόνο που εδώ τον ρόλο των ηθοποιών τον αναλαμβάνουν

οι κούκλες ή, άλλες φορές, μαζί με τους ηθοποιούς συμπρωταγωνιστούν και κούκλες!
Υπάρχει, μάλιστα, και το σωματείο κουκλοπαικτών: η UNIMA, που στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1990 ως τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNion International de la MArionnette, που ιδρύθηκε το 1929 και έχει τμήματα σε ενενήντα, περίπου, χώρες όλου του κόσμου). Λειτουργεί ως μέσο επαφής των κουκλοπαικτών της γης. Είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και ως στόχο έχει την προώθηση της τέχνης αυτής. Στην Ελλάδα εκδίδει ενημερωτικά έντυπα («ΝΗΜΑ» κ.ά.), διατηρεί έναν χώρο ανοικτό στο κοινό, το Κέντρο Κουκλοθεάτρου, όπου, πέρα από τις εκδηλώσεις, τα εργαστήρια και τις συναντήσεις του συλλόγου, στεγάζονται μόνιμα: δανειστική βιβλιοθήκη, βιντεοθήκη, αρχείο περιοδικών και εντύπων και κυρίως το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικών θιάσων Κουκλοθεάτρου. Επίσης, αναλαμβάνει την διοργάνωση της Παγκόσμιας Μέρας Κουκλοθεάτρου.
Ναι, όντως, υπάρχει τέτοια μέρα και γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο. Φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Μαρτίου, με πολλές παραστάσεις και δρώμενα στη Τεχνόπολη, στο Γκάζι (ακριβώς στο metro Kεραμεικός) και η είσοδος είναι ελεύθερη!
Σε αυτό το διήμερο (το πρόγραμμα του οποίου παρατίθεται στο τέλος του άρθρου) μπορείτε να έρθετε σε επαφή με αυτόν τον μαγικό κόσμο και να ανακαλύψετε την ενέργεια που ασκεί η κούκλα στον άνθρωπο. Αν είστε γονείς ακόμα καλύτερα. Το παιδί έχει άμεση σχέση με την κούκλα, μία μαγική σχέση, ταυτίζεται μαζί της και συμμετέχει στις δραματικές της περιπέτειες ή στις κωμικές καταστάσεις της, στα παθήματά της, διασκεδάζει, αλλά και παραδειγματίζεται από τα σφάλματά της, είναι στην ουσία ελεύθερη άσκηση της παιδικής φαντασίας.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τα παιδιά, μετά την παράσταση, θέλουν να δουν τις κούκλες από κοντά, να τις αγγίξουν, να τις αγκαλιάσουν, να τις φιλήσουν, να τους μιλήσουν και να διαπιστώσουν ότι ένας άνθρωπος είναι κρυμμένος πίσω από το παραπέτασμα και κινεί την κούκλα και μιλά για λογαριασμό της. Τότε νοιώθουν ότι η κούκλα, και όχι ο κουκλοπαίκτης, είναι ο δικός τους «άνθρωπος» και έτσι επικοινωνούν και ταυτίζονται! Είτε έχετε παιδιά, είτε όχι, είτε υπάρχει ακόμα το παιδί μέσα σας, είτε όχι, οι κούκλες ασκούν τη μαγική τους δύναμη στον άνθρωπο.

Έτσι, λοιπόν, δύο μέρες, δύο γεμάτες μέρες, ελάτε να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο του κουκλοθεάτ

Keywords
Τυχαία Θέματα