Ώρα μηδέν για τη Ν.Δ.

-Λεπτές ισορροπίες για τον Σαμαρά

-Διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μείωση μισθών και συντάξεων

-Θα ψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, θα διαφοροποιηθεί σε επιμέρους διατάξεις

Στην πλέον κρίσιμη περίοδο χειρισμών και λεπτών ισορροπιών εισέρχεται η Ν.Δ., έχοντας μπροστά της να λάβει οριακές αποφάσεις.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Η δυσκολία έγκειται στο ότι πρέπει να τοποθετηθεί σε σύνθετα ζητήματα και ακόμα περισσότερο στο ότι θα πρέπει να ψηφίσει

επ’ αυτών στη Βουλή, δίχως να χρεωθεί πιθανή πτώση της κυβέρνησης Παπαδήμου, αν διαφωνήσει σε κάποια κομβικά κεφάλαια, και παράλληλα χωρίς να ταυτιστεί με πολιτικές, κυρίως μέτρα, οι οποίες έχουν πολιτικό κόστος και με τις οποίες μπορεί επί της ουσίας να διαφωνεί, αλλά θα πρέπει να τις στηρίξει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της αμφίσημης στάσης που θα τηρεί η Ν.Δ. μέχρι τις εκλογές. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις του Αντώνη Σαμαρά με τομεάρχες του κόμματος, αλλά και άλλες συναντήσεις μεταξύ τομεαρχών και άλλων κοινοβουλευτικών παραγόντων του κόμματος, αποφασίστηκε να υπερψηφίσει η Ν.Δ. επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο και να διαφοροποιηθεί σε επιμέρους άρθρα, με τα οποία διαφωνεί, αν εν τω μεταξύ δεν τροποποιηθούν.

«Για αυτά τα μέτρα, που έρχονται με το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, εμείς έχουμε επί της αρχής μία θετική άποψη, αλλά υπάρχουν άρθρα που χωρίς διευκρινίσεις και διαμορφώσεις, ώστε να εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον, δεν πρόκειται να περάσουν», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, προϊδεάζοντας για διαφοροποιήσεις.

Οι γαλάζιες κόκκινες γραμμές

Tα ζητήματα, στα οποία ο Αντώνης Σαμαράς έχει σαφώς διαμηνύσει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει, είναι στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει μόνο ότι αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι, στην εν εξελίξει διαπραγμάτευσή τους, και δεν θα συμφωνήσει με ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, στην οποία ο πρωθυπουργός έχει υπονοήσει ότι θα προχωρήσει, αν δεν τα βρουν εργοδότες και εργαζόμενοι.

Η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. είναι ότι «το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί», αλλά η αντιμετώπισή του «είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη, εφόσον γίνει με αποσπασματικά μέτρα». Η Συγγρού επιμένει –και αυτό πρόκειται να ειπωθεί και στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. με την τρόικα – ότι το μισθολογικό κόστος είναι μία παράμετρος μόνο, και μάλιστα όχι η καθοριστική για την ανταγωνιστικότητα. «Η ανταγωνιστικότητα διαμορφώνεται από πολλές προϋποθέσεις, και δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το μισθολογικό κόστος, όπως διαπιστώνεται από τη θέση που κατέχουν στο σχετικό πίνακα αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπ

Keywords
Τυχαία Θέματα