Ώρα κρίσιμης απόφασης για παραμονή στο Ευρώ ή Grexit

Στην ώρα «μηδέν», στην ώρα της κρίσιμης απόφασης για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας και του λαού της φτάνει μετά από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές της χώρας μας κάλεσαν την κυβέρνηση να καταθέσει μια πρόταση που όπως τόνισαν θα περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του Ευρώ και να μην χρεωκοπήσει.

Το μέλλον της Ελλάδας και η προοπτική της μέσα στην Ευρώπη θα κριθούν τόσο στο Eurogroup

που θα γίνει το Σάββατο, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή, Σύνοδο στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης και όχι μόνο της Ευρωζώνης, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και ότι έχουμε φθάσει στο σημείο που θα παρθούν πλέον οριστικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δεσμεύτηκαν ότι θα καταθέσουν μια πρόταση που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος που θα συμφωνεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, που είναι σκληρές, όμως θα έχει και αναπτυξιακό πλάνο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η χθεσινή κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαϊκοί παράγοντες τόνισαν ότι δεν θέλει κανένας το GREXIT, προσθέτοντας ότι εργάζονται γι’ αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, όμως τόνισαν ότι έχουν εξετάσει και το σενάριο που οδηγεί στην αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τόσο στο Eurogroup που προηγήθηκε, όσο και στη σύνοδο κορυφής, την πρότασή της. θέλουμε λύση οικονομικά βιώσιμη που να αποκλείει το Grexit όριστικά. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και χαίρομαι να πω ότι οι εταίροι μας στη σύνοδο αναγνώρισαν ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα αποκλειστικά ελληνικό αλλά για ευρωπαϊκό. Η διαδικασία θα είναι γρήγορη και θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα