Επικοινωνία Τσίπρα-Ομπάμα ενώ η Μέρκελ λέει ότι «δεν υπάρχει βάση για νέες διαπραγματεύσεις»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αθήνας, ο Ομπάμα από την πλευρά

του εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, ένας ένας οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών καταφτάνουν στο χώρο των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες. «Ολοκληρώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα και υπήρχε ένα σαφές όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμα τη βάση να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM. Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε. Μας έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες και θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Περιμένουμε τις προτάσεις της. Στη συνέχεια θα πρέπει όλοι να επιδείξουν ευθύνη από την Ελλάδα, αλληλεγγγύη από την Ευρώπη και δράση σε άμεσο επίπεδο. Δεν μπορούμε κάθε 2 – 3 μήνες να ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Χρειάζεται και ταχύτητα. Έχουν εκφραστεί κάποιες προτάσεις σε επίπεδο Eurogroup προφορικά, αλλά δεν έχουν εκφραστεί στο σύνολό τους. Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για τους επόμενους μήνες μακροπρόθεσμα αλλά και κάτι πιο βραχύ. Θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει προτάσεις και να γίνει η επεξεργασία τους όσο πιο γρήγορα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η επίτευξη μίας συμφωνίας για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των επόμενων ημερών εάν υπάρχει καλή διάθεση», υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρούμε μία πολιτική λύση για την Ευρώπη. Απαιτούνται επενδύσεις, ανάπτυξη, μέλλον και καινοτομία» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός», συνέχισε ο κ. Ρέντσι, για να καταλήξει λέγοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Για να μείνει, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες».

«Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο. Ο χρόνος μας πιέζει αφάνταστα, δεν θα είχα λόγο αυτή τη στιγμή να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

«Καθήκον του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να καταθέσει προτάσεις και δεσμεύσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο ούτε με το μαχαίρι στο λαιμό. Θα πρέπει να αναλάβει τη βαριά ευθύνη για παραμονή στο ευρώ. Υπάρχει κόπωση από μία κυβέρνηση η οποία συνεχώς αναβάλει και δεν παίρνει τις ευθύνες της. Υπάρχει καλή θέληση για προσέγγιση όμως για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρχουν δύο. Δεν υπάρχει προς το παρόν η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα