Οι «τζιχαντιστές» κατέλαβαν και την Αρχαία Παλμύρα και πλέον ελέγχουν τη μισή Συρία

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν πλέον του 50% του εδάφους της Συρίας, μετά και την κατάληψη της αρχαίας συριακής πόλης της Παλμύρας.

Η κατάληψη της πόλης αυτής, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών, προκαλεί φόβους για την τύχη των διάσημων αρχαίων της, που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων για τις ρωμαϊκές κιονοστοιχίες και τα ταφικά μνημεία. Η Παλμύρα θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο και περιλαμβάνεται από το 1980 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το παράρτημα των υπηρεσιών Πληροφοριών του στρατού, το οποίο κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Με την κατάληψη της Παλμύρας το Ι.Κ. ελέγχει «στο εξής περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της χώρας», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών. Επίσης, το ΙΚ ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας, μετά την κατάληψη δύο πεδίων άντλησης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες κοντά στην Παλμύρα. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά τις πετρελαιοπηγές στο Σάερ στην επαρχία Χομς, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις κατέχουν τις πετρελαιοπηγές στο Ραμιλάν της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα