«Closer», ένα ανούσιο έργο

Ένα παραγνωρισμένο έργο, το οποίο έκανε κάποτε επιτυχία στην Αγγλία, προφανώς λόγω επιτυχημένης σκηνοθεσίας, παρουσιάζεται ξανά και ξανά χωρίς λόγο. Φέτος, σε μια απλή και έντιμη παράσταση που προσπαθεί να το σώσει…

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Η ομάδα:

H Square Theatre Company (www.squaretheatrecompany.com ) ιδρύθηκε από τους ηθοποιούς Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Γιάννη Λασπιά και Αργύρη Θανάσουλα. Έχει στο ενεργητικό της καλές και προσεγμένες δουλειές. Τις δύο τελευταίες σκηνοθεσίες είχε υπογράψει

ο πολύ καλός σκηνοθέτης Δημ.Γιαμλόγλου. Ο, επίσης πολύ καλός σκηνοθέτης, Ιωσήφ Βαρδάκης υπογράφει τη νέα δουλειά της ομάδας στο θεατρικό ανέβασμα του «Closer», του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Patrick Marber.

Το έργο:

Το «Closer» είναι από τα πιο γνωστά έργα του σύγχρονου δραματουργικού ρεπερτορίου με πολύ σεξ και λίγο ίντερνετ (που τότε είχε αρχίσει να μπαίνει, δειλά δειλά, στην καθημερινότητά μας). Στην Ελλάδα έχει ανέβει τρεις φορές (μάλιστα το έχει σκηνοθετήσει και ο Θ.Μοσχόπουλος και ο Στ.Φασουλής) και έχει μεταφερθεί στο σινεμά (2004) με τους Τζούλια Ρόμπερτς, Τζουντ Λο, Νάταλι Πόρτμαν, Κλάιβ Όουεν με τον ελληνικό τίτλο “Εξ επαφής”

Δυστυχώς, όμως, η ομάδα Square Theatre Company ατύχησε σε αυτή την επιλογή έργου, όπως είχε κάνει και με το «LUV» το 2011. Και τα δύο είναι αρκετά παρωχημένα έργα, αν και πολύ πρόσφατα (σε αντίθεση με το εξαιρετικά επίκαιρο: «Ο Θεός της σφαγής» που η ομάδα παρουσίασε το 2014, σε μια από τις καλύτερές της στιγμές!). Η εποχή μας, όμως, τρέχει πολύ γρήγορα και μετά το 2000 το θεατρικό κοινό ενδιαφέρεται για πολύ πιο σοβαρά θέματα από τον αντίκτυπο που έχουν οι πλαστικές ή τα ερωτικά παιχνίδια και οι ανταλλαγές ανώριμων εραστών. Στο «Closer» η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Λονδίνο κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όπου τέσσερις άγνωστοι, μέχρι τότε, μεταξύ τους, μέσα σε τέσσερα χρόνια γνωρίζονται, ερωτεύονται, χωρίζουν, παντρεύονται, τα φτιάχνουν αναμεταξύ τους και ως αυτοκαταστροφικοί και ανώριμοι αδυνατούν να αντιληφθούν αυτό που πραγματικά τους λείπει, εγκλωβίζονται σε παιχνίδια διαπροσωπικών σχέσεων και μένουν μόνοι. Η γραφή του έργου είναι γρήγορη, κινηματογραφική. Αυτό κάνει πολύ απαιτητικό το θεατρικό του ανέβασμα.

Η παράσταση:

Στην παράσταση της ομάδας Square Theatre Company όλοι έβαλαν τα δυνατά τους. Οι τέσσερις ηθοποιοί δίνουν καλές ερμηνείες και ο Ι.Βαρδάκης σκηνοθετεί απλά και λιτά και δένοντας, επίσης, με έναν πολύ ωραίο τρόπο τις συνεχείς εναλλαγές των σκηνών. Δυστυχώς, όμως, το έργο δεν βοηθάει και η μεγάλη του διάρκεια (λίγο λιγότερο από δυο ώρες) δυσχεραίνει τα πράγματα.

Σε κάποιους αυτό το έργο «μιλάει» ακόμα. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια αξιοπρεπέσταση παράσταση ενός σχεδόν ανούσιου πια και, κυρίως, κουραστικού θεατρικά κειμένου!

“104”

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Mέχρι : 31/5/2015

Προτεινόμενες παραστάσεις

Περσινή αρραβωνιαστικιά / BernardaAlba Θ.Ν.Κόσμου

Κανίβαλος / Παγκάκι Vault

Όλη η Βίβλος(λέμε τώρα) Βικτώρια

Ελευθερία στη Βρέμη Μεταξουργείο

Το νησί των σκλάβων / Η Λίλα λέει Τέχνης, Υπόγειο

Παραλήπτης άγνωστος Κ.Ε.Τ.

Η μεγάλη Χίμαιρα Πορεία

Η πόρνη από πάνω Βρετάνια

Πόρτες Αγγέλων Βήμα

Κατερίνα Θησείον

Με ελεύθερη συνεισφορά

Στην άκρη του βατήρα Μπαγκλαντές

Keywords
Τυχαία Θέματα