Οι ”Πέρσες” στην Επίδαυρο, ανήμερα της Παναγίας…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο ”νοερός” προορισμός της πανελλαδικής περιοδείας των ”Περσών”, ήταν ουσιαστικά η Επίδαυρος, όπου ανέβηκε ανήμερα της Παναγίας!

Πρόκειται για το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες», η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη 16 Ιουλίου και βρίσκεται ήδη σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η

παράσταση καταχειροκροτήθηκε από τους περίπου 5.500 θεατές που την παρακολούθησαν.

Οι «Πέρσες» είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα δράματα του Αισχύλου και μάλιστα με περιεχόμενο ιστορικό αφού πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα. Και για τα δεινά του πολέμου ποιός άλλος εκτός από τον ηττημένο μπορεί να μιλήσει καλύτερα; Μέσα από τον θρήνο των Περσών ο Αισχύλος καταδεικνύει το μέγεθος της ήττας, προβάλλει το ήθος και τις αξίες των νικητών Ελλήνων, ενώ καταδικάζει την ανθρώπινη αλαζονεία.

Οι «Πέρσες» αποτελούν μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο. Ενώ πρόκειται για έναν έμμεσο ύμνο του ελληνικού πνεύματος που συνέτριψε τους Ασιάτες, το θέμα είναι ιδωμένο με μοναδικό τρόπο από την πλευρά των ηττημένων. Σε ολόκληρη την τραγωδία δεν ακούγεται ούτε ένα ελληνικό όνομα.

Το άρθρο Οι ”Πέρσες” στην Επίδαυρο, ανήμερα της Παναγίας… εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα