Οδηγία Κομισιόν σε στελέχη της στην Ελλάδα: «Μην κάθεστε δίπλα σε… παράθυρα»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει «ταξιδιωτική οδηγία» που φέρεται να απέστειλε – μέσω email – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους εκπροσώπους της που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την οδηγία, η Ελλάδα είναι χώρα χωρίς ασφάλεια, με την Κομισιόν να συμβουλεύει τα στελέχη της να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις,

να μην τραβούν την προσοχή, να μην στέκονται δίπλα σε παράθυρα, καθώς και να μην κρατάνε πάνω τους ορατά στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι είναι στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλα έγγραφα της υπηρεσίας και να μην κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία με το όνομα τους. Εξάλλου, τους προτρέπει να αποφεύγουν να συζητάνε για το επάγγελμα τους σε δημόσιους χώρους και να επινοήσουν να μια «ταυτότητα» με έναν συνηθισμένο τρόπο ζωής για τους ανθρώπους που έρχονται καθημερινά σε επαφή όπως τους οδηγούς ταξί.

Αντιδράσεις από Δαμανάκη - Παπαδημούλη

Η ταξιδιωτική οδηγία επέφερε την έντονη αντίδραση της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Η κ. Δαμανάκη, με επιστολή της, προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή της για την εν λόγω οδηγία, καθώς και τους λόγους και τις διαδικασίες έκδοσής της.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως «το κείμενο με τις "ταξιδιωτικές οδηγίες", πέραν του ότι είναι ταπεινωτικό και προσβλητικό για τους Έλληνες, δείχνει και μια "αποικιακή" νοοτροπία που δείχνουν απέναντί μας κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται ότι το φυτίλι της κοινωνικής έκρηξης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι κοντό».

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, επιβεβαίωσε επί της ουσίας την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου, σημειώνοντας πως «η Κομισιόν και η ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε συνεργασία προκειμένου να ακολουθούνται αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ωστόσο, τον κ. Καρβούνη διέψευσε η Υπηρεσία εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε το email «σκουπίδια και ανοησίες γραμμένες σε άσχημα αγγλικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα