Γιατί ένα τραγούδι «κολλάει» στο μυαλό μας;

Σε όλους τους ανθρώπους έχει συμβεί να έχει «κολλήσει» στο μυαλό τους ένα τραγούδι της εποχής και να μην μπορεί να ξεκολλήσει με τίποτα… Ο λόγος; Ερευνητές του πανεπιστημίου του Western Washington πραγματοποίησαν πειράματα σε 300 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν διάφορα τραγούδια της Lady Gaga και άλλων καλλιτεχνών και εν συνεχεία να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες.

Η έρευνα απέδειξε ότι όταν ένα τραγούδι εξακολουθούσε να «παίζει»

στο μυαλό ενός ανθρώπου αμέσως μετά την ακρόασή του, είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να «μπει» ξανά στο μυαλό του τα επόμενα 24ωρα. Επίσης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ακούσια επανάληψη τραγουδιών «φέρνει» στις ακούσιες σκέψεις και αναμνήσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα ότι τα τραγούδια είναι πιθανότερο να «καρφωθούν» στο μυαλό μας στη διάρκεια απαιτητικών νοητικών δραστηριοτήτων ή όταν κάνουμε κάτι τρομερά εύκολο.

Εάν πάλι θέλετε να αποφύγετε αυτούς τους… ενοχλητικούς «εισβολείς», τότε το μόνο που έχετε σας μένει σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι να κάνετε κάτι, που απαιτεί την χρήση των ακουστικών και λεκτικών δεξιοτήτων της λειτουργικής μνήμης, όπως το διάβασμα ενός συναρπαστικού βιβλίου ή να δείτε της αγαπημένη σας ταινία ξανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα