Οχτώ στις δέκα Ελληνίδες δεν θηλάζουν για δεύτερο μήνα

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον μητρικό θηλασμό στη χώρα μας, όπως αποδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού κατά τους έξι πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το 10% των γυναικών δεν θηλάζει καθόλου, ενώ και όσες λεχωίδες το προσπαθούν δεν καταφέρνουν να θηλάσουν περισσότερο από τρεις μήνες. Έτσι, σε 89% των λεχωίδων, μόλις το 41% των γυναικών θήλασε αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους, το 21% συνέχισε ως στο τέλος του πρώτου μήνα, το 11% των γυναικών

έφθασε στο τέλος του 3ου μήνα και μόνο το 0,9% στον 6ο μήνα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως όποια και αν είναι τα αίτια, μπορούν να ερευνηθούν και αλλάξουν.

Για το σκοπό αυτό, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία «για την προσπάθεια μετακίνησης της ελληνικής κουλτούρας, στάσης και πρακτικής απέναντι στο μητρικό θηλασμό, με την συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του διετούς έργου AΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ».

Στο αυτό το πλαίσιο θα γίνουν συντονισμένες προσπάθειες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού προς οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με τελικό στόχο την αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Τέλος, το πρόγραμμα ΑΛΚΥΟΝΗ θα προωθήσει τον θεσμό των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων» στη χώρα μας και του απρόσκοπτου μητρικού θηλασμού στα μαιευτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα