Τα έκλεψαν επί Κατοχής, τα επιστρέφουν σήμερα...

Μέσα στον Ιούνη πρόκειται να επιστραφούν στην Ελλάδα περίπου 8.000 θραύσματα αγγείων της νεολιθικής εποχής από το μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Pfahlbaumeseum. Τα αρχαία αγγεία είναι προϊόν παράνομης ανασκαφής που έγινε επί Κατοχής κοντά στο Βελεστίνο και τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.

Ήδη από το 2010 η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών είχε ενημερωθεί από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Pfahlbaumeseum της Γερμανίας ότι στο μουσείο φυλάσσονται

αρχαιότητες προερχόμενες από παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές επικοινώνησαν, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιστροφή τους.

Ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία παράδοσης και παραλαβής των αρχαιοτήτων, πάντως με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων συγκεντρώνονται και όλα τα στοιχεία που αφορούν σε πολιτιστικά αγαθά και αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκλάπησαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών, σε έγγραφη απάντησή του προς τον βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα