Όχι για την ώρα από τον Μόντι

Όπως δήλωσε σήμερα ο Μάριο Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην οποία υποστήριξε την πολιτική που ακολούθησε και ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για την πορεία της Ιταλίας, δεν θα θέσει υποψηφιότητα, αλλά μετά τις εκλογές θα μπορούσε να αξιολογήσει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωθυπουργός, με τους δικούς του όρους, βάζοντας ερωτηματικά και νέα σενάρια στο τι γίνεται στο παρασκήνιο και σε προεκλογικές συμφωνίες.

Ήδη βέβαια

απέρριψε την πρόταση του Σίβλιο Μπερλουσκόνι να ηγηθεί της κεντροδεξιάς στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου και αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας: «Πρώτα μού ζήτησε να ηγηθώ της συντηρητικής παράταξης και στην συνέχεια κατέκρινε τους φόρους που επέβαλα».

Η θέση του Μόντι, σύμφωνα με τους παρατηρητές, έρχεται σε σύγκρουση με την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον εκπρόσωπο της πολιτικής δύναμης που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

«Δεν χρειάζεται κάθοδος στον στίβο της πολιτικής, δεν εννοώ με τον τρόπο αυτό την στράτευσή μου», υπογράμμισε ο Μάριο Μόντι.

«Στο μέλλον, όμως, μπορεί να αναλάβω ευθύνες», πρόσθεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι εκτός από το πολιτικό του μανιφέστο, δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μόντι εξέφρασε την ελπίδα του η επόμενη κυβέρνηση να έχει επαρκή πλειοψηφία στην Βουλή, ενώ δήλωσε πως θεωρεί ότι ο κλασσικός διαχωρισμός αριστεράς-δεξιάς δεν είναι πλέον αρκετός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ιταλίας.

Ο ίδιος τόνισε πως η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα πρέπει να χαραμίσει τις θυσίες που έχουν γίνει τον περασμένο χρόνο, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ, να εμπλακεί ενεργά στην Ευρώπη και να έχει αξιοπιστία για να το πράξει αυτό.

Στην «ατζέντα» του Μάριο Μόντι, κύρια θέση έχει η απλοποίηση των νόμων που διέπουν την αγορά της εργασίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην συνέντευξη τύπου.

Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, έκανε αναφορά στην ανάγκη ενός νέου νόμου που να καταπολεμά την διαφθορά, αλλά και να καθορίζει το ασυμβίβαστο ανάμεσα στον ρόλο του επιχειρηματία και του πολιτικού.

«Μόνον σε κρετίνους, μπορεί να πει, κανείς, ότι σε μια τέτοια φάση, θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, κάνοντας έμμεση αναφορά σε δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Απαιτείται και μείωση του συνολικού κόστους της πολιτικής, και η δυνατότητα, κυρίως, να λαμβάνονται αποφάσεις που να μπορούν να εξυπηρετούν μακρόπνοα την χώρα», προσθέτει ο Μόντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα