Νέος αμερικανός ΥΠΕΞ ο Τζον Κέρι

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και οι πληροφορίες και ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2004 με αντίπαλο τον Τζορτζ Μπους, Τζον Κέρι, διαδέχεται τη Χίλαρι Κλίντον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η πρώην ΥΠΕΞ είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το αξίωμα στις αρχές του 2013 και η επιλογή του 69χρονου Κέρι που είναι και βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ, θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς

είναι έμπειρος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

O Τζον Κέρι εκλέγεται με το Δημοκρατικό κόμμα στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης εδώ και πολλές δεκαετίες, προεδρεύει την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, και η επιλογή του αναμένεται να μην προκαλέσει αντιδράσεις.

Στο παρελθόν ο Κέρι έχει συμβουλέψει τον πρόεδρο Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ στη Γερουσία χρίζει το σεβασμό και των δυο παρατάξεων.

Ο διορισμός του Κέρι χαρακτηρίζεται ως η πρώτη κίνηση του Ομπάμα να αναθεωρήσει την εθνική του ομάδα για την ασφάλεια, κατά την δεύτερη θητεία του.

Την υποψηφιότητά του θα πρέπει να επικυρώσει μέσα στο επόμενο διάστημα η Γερουσία.

Εν τω μεταξύ, προτού αναχωρήσει για τη Χαβάη, όπου περνάει παραδοσιακά τις διακοπές των Χριστουγέννων με την οικογένειά του, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να καταλήξει σε συμβιβασμό, ώστε να αποφευχθεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο, ενώ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία τις δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα