Ο κόσμος των χαμένων ηρώων

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

του Γιάννη Βασιλείου και της Ηρώς Μητρούτσικου

Έχοντας κλείσει μόλις ένα χρόνο λειτουργίας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα θέατρα της Αθήνας μπήκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών! Το ιδιαίτερο αυτού είναι ότι ο τέταρτος τοίχος του θεάτρου, ο τοίχος της σκηνής, δεν είναι τοίχος, αλλά ένας τεράστιος πανέμορφος βράχος! Το θέατρο άνοιξε ο νεαρός Βασίλης Μαυρογεωργίου μαζί με συνεργάτες του και ήδη μας

έχουν παρουσιάσει πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές… Το θέατρο Skrow βρίσκεται στις αρχές του Παγκρατίου, σε μια ενδιαφέρουσα γειτονιά γεμάτη σπίτια και ιδιαίτερα café-bar, κοντά στη στάση «Ευαγγελισμός» του μετρό.

Ιστορία της αυτοθυσίας

Το καλοκαίρι που μόλις μας πέρασε το φεστιβάλ Αθηνών έκανε για πρώτη φορά, ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες (Σκουρλέτης,Γλυνάτσης, Μαυρογεωργίου, Μόσχος, Στρούμπος, αλλά και πιο γνωστούς (Καλαβριανός, Ευαγγελάτου κ.ά.). Από αυτούς, διαλέξαμε την καλύτερη ίσως παράσταση για να σας μιλήσουμε για αυτήν στο πρώτο φύλλο του Σεπτέμβρη μας. Ο δεύτερος λόγος αυτής της επιλογήςήταν το καλοκαιρινό σκηνικό αυτής (που εμείς μόλις αφήσαμε πίσω μας στα νησιά…) και ο τρίτος ότι αυτή, καθώς και η παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» θα ξαναπαρουσιαστούν τον χειμώνα.

Η «Ιστορία της αυτοθυσίας» είναι από τις παραστάσεις που άφησαν το στίγμα τους το περασμένο καλοκαίρι και χαρακτηρίζεται ως θεατρικό ντοκυμαντέρ. Πρόκειται για παράσταση, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά χειροποίητου κομψοτεχνήματος, σε αντίθεση με τις μεγάλες παραγωγές που παρουσιάστηκαν στους ογκώδεις εργοστασιακούς χώρους της Πειραιώς 260.

Το έργο παιζόταν στον πολύ ιδιαίτερο χώρο του Skrowtheatre και από την ώρα που περνούσες το κατώφλι του θεάτρουέμπαινες σε έναν άλλο κόσμο. Οι ηθοποιοί οδηγούσαν στις θέσεις τους θεατές, οι οποίοι καλούνταν να θυσιάσουν λίγο από την ουδετερότητα του παρατηρητή για ναπάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι διαδραστικών ερωτήσεων. Απέναντι στο κοινό ένα σκηνικό παραλίας, με ξαπλώστρες και ένας ψάθινος τοίχος με καλαμωτές. Οι ηθοποιοί ντυμένοι αναλόγως: με βερμούδες, παρεό, μαγιό και γυαλιά ηλίου. Ένας ηλεκτρονικός πίνακας παρουσιάζει διάφορα ονόματα, κάποια γνωστά, όπως Μαντάμ Κιουρί, Ζαν Νταρκ, Σωκράτης και κάποια λιγότερο γνωστά.

Μέσα από το διάλογο, τη διήγηση και άλλες τεχνικές αυτοσχεδιασμού οι ηθοποιοί ξεναγούν τους θεατές στην «Ιστορία της αυτοθυσίας», εξερευνώντας την ζωή διαφόρων ανθρώπων που θυσιάστηκαν για το ευρύτερο καλό. Στην αγορά των αμερικάνικων κόμικς, όταν ένας ήρωας δεν ήταν αρκετά δημοφιλής και έπεφταν οι πωλήσεις, αναστελλόταν η έκδοση του κόμικς. Ο ήρωας εξοριζόταν στο limbo των υπερηρώων, μέχρι κάποιος νέος συγγραφέας να εμπνευστεί από την προσωπικότητά του και να συνεχίσει την ιστορία του ανακαλώντας τον στο παρόν.

Το ίδιο μας προτείνουν και οι τρεις συσκηνοθέτες, γιατί η σκηνοθεσία δεν είναι έργο ενός ατόμου, αλλά τριών: του Βασίλη Μαυρογεωργίου, της Μαρίας Φιλίνη και της Κατερίνας Μαυρογεώργη. Μας προκαλούν, μαζί με τους ηθοποιούς Σεραφείμ Ράδη, Δανάη Επιθυμιάδη και Έλια Ζαχαριουδάκη, να ξεσκονίσουμε τους γνωστούς μας πρωταγωνιστές της ιστορίας και να εμπνευστούμε από αυτούς. Η επιθυμία τους αυτή είναι τόσο έντονη που δενφαίνεται να διασπάται το έργο από διαφορετική σκηνοθετική άποψη. Όλη η ομάδα είναι αποφασισμένη, σαν ένας αρχαιολόγος, να ξεθάψει τα ιστορικά αρχεία για γεγονότα αυτοθυσίας και να μας τα θυμίσει σε καιρούς χαλεπούς. Καιρούς που όλοι μπαίνουμε στο καβούκι μας, σπαταλάμε ενέργεια μόνο για να επιβιώσουμε, δυσπιστούμε για τον διπλανό μας, φοβόμαστε να εκτεθούμε και, ως επί το πλείστον, φερόμαστε εγωιστικά.

Εδώ σταματώ την αναπόληση μου, γιατί, όσο καλή και αν είναι η περιγραφή ενός ταξιδιού, δεν συγκρίνεται με την πραγματική εμπειρία. Εύχομαι να υπάρχουν και άλλοι που θα μπουν στον πειρασμό να κάνουν αυτό το θεατρικό ταξίδι και να νιώσουν και αυτοί το ίδιο έντονα συναισθήματα από την ξενάγηση στην ιστορία της αυτοθυσίας της ανθρωπότητας.

Μια παράσταση γεμάτη καλοκαίρι, που πρωτοπαίχτηκε πριν οι Αθηναίοι ξεκινήσουμε για διακοπές, θα επαναληφθεί στις αρχές του χειμώνα στον ίδιο χώρο για να μας θυμίσει, όχι μόνο τις όμορφες στιγμές που περάσαμε στις παραλίες, αλλά και τον ανιδιοτελή, αφανή ήρωα που κρύβει ο καθένας μέσα μας.

Το άρθρο Ο κόσμος των χαμένων ηρώων εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα