Ο Κάστρο, ο Τσίπρας και η “δημοσιογραφία” των «hoax»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

γράφει ο Χρήστος Μιάμης

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα και την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, έβγαλε στην επιφάνεια την μικρόνοια , την άγνοια και την κενότητα του εγχώριου δημοσιογραφικού προσωπικού. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά δεν είναι πολλές.

Καθώς όταν αποπειράσαι να κάνεις “δημοσιογραφία”

για την κηδεία του Κάστρο με όρους ελληνικού lifestyle, αναφερόμενος στην δήθεν “αμύθητη περιουσία του Κάστρο” η στις “χιλιάδες ερωτικές σχέσεις του” χρησιμοποιώντας ως πηγή το “Forbes” δηλαδή την κουτσομπολίστικη φυλλάδα των ΗΠΑ που παίρνουν στα σοβαρά μόνο οι Έλληνες “δημοσιογράφοι”, καθώς όντας σε έκδηλη αδυναμία να ασκήσουν σοβαρή κριτική στο πολιτικό καθεστώς της Κούβας -λόγω εκκωφαντικής άγνοιας- οδηγούνται έλλογα στην ανέραστη “δημοσιογραφία” των ερωτικών σκανδάλων.

Κάπως έτσι ογκόλιθοι της δημοσιογραφίας εμφανίζουν επιπρόσθετα ως στυγνή δικτατορία την Κούβα και ως χώρα που διώκονται οι αντιφρονούντες και όσοι έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, την ώρα που ο ΟΗΕ σε αλλεπάλληλες εκθέσεις του αποδέχεται ότι δεν υφίστανται διώξεις και βασανιστήρια στην Κούβα, ενώ εδώ και χρόνια έχει νομικά θεσμοθετηθεί η εγχείρηση αλλαγής φύλου για όσους το επιθυμούν. Υπενθυμίζεται ότι το μόνο σημείο στην Κούβα που αποδεδειγμένα γίνονται βασανιστήρια σε ανθρώπους είναι το Γκουαντάναμο. Μόνο που αυτό είναι αμερικανικό έδαφος… και ως γνωστόν ο δημοκράτης Ομπάμα γοήτευσε τους “ιθαγενείς” στην επίσκεψη του στην Ελλάδα κάνοντας βαθυστόχαστη “ανάλυση” περί δημοκρατίας.

Φυσικά η χώρα εκτός από δημοσιογράφους έχει και τους πολιτικούς που της αξίζει. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Κούβα για να “ξεπλυθεί” από τα μνημόνια, ενώ κυβερνά μια χώρα που ανήκει στην “δημοκρατική Ευρώπη” που πουλάει όπλα στην Συρία και μετά πνίγει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν ζητώντας βοήθεια από τους εμπόρους όπλων που είναι υπεύθυνοι για την γενοκτονία που διεξάγεται στις χώρες τους. Ακόμη περισσότερο, τους εγχώριους δημοσιογράφους δεν τους αφορά που στην δημοκρατική Ελλάδα ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός για να ανεβάσει ή να κατεβάσει μια μονάδα το ΦΠΑ πρέπει να ρωτήσει τον Σόιμπλε και την παρέα του, αλλά έχουν γνώμη αν υπάρχει δημοκρατία ή όχι στην Κούβα. Αν και είναι βέβαιοι ότι υπάρχει δημοκρατία στις ΗΠΑ που κάθε μέρα δολοφονείται τουλάχιστον ένας αφροαμερικανός γιατί σε κάποιο αστυνομικό του φάνηκε ότι κρατούσε όπλο, ενώ συνήθως κρατάει τυρόπιτα.

Ο καθένας μπορεί να ασκήσει κριτική. Φυσικά και στην Κουβά , φυσικά και στον Κάστρο. Αρκεί να ξέρει το πολιτικό και εκλογικό σύστημα της χώρας τις πραγματικές αδυναμίες και τα πραγματικά επιτεύγματα, έτσι ώστε να μπορεί να εκφέρει μια κάποια άποψη που να έχει μια σχετική βαρύτητα. Βέβαια κάτι τέτοιο προϋποθέτει κάτι περισσότερο από απλή αντιγραφή “πληροφοριών” από το διαδίκτυο, συνήθως χωρίς νοηματική και γραμματική συνοχή, καθώς η ουσιαστική μελέτη των ζητημάτων, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα τραγελαφικά πασαλείμματα κάποιων που επιμένουν να υποδύονται του δημοσιογράφους.

Για να γράψεις, πρέπει πρώτα να διαβάσεις. Από αυτή την απλή αρχή κανείς δεν μπορεί να αποδράσει.

Το άρθρο Ο Κάστρο, ο Τσίπρας και η “δημοσιογραφία” των «hoax» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα