Ο Γολγοθάς εκατομμυρίων αδέσποτων την εποχή της κρίσης

Με αριθμό που αγγίζει πλέον τα τρία εκατομμύρια αδέσποτα πανελλαδικά αναρωτιέται κανείς αν όλη αυτή η κατάσταση θα λάβει ποτέ τέλος.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Η νοοτροπία της εγκατάλειψης των ανεπιθύμητων ζώων έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα να καταλήγουν στον δρόμο. Θύματα της οικονομικής κρίσης, θύματα της έλλειψης παιδείας, θύματα της αδιαφορίας, όπως και να έχει δεν υπάρχει δικαιολογία.

Τα αδέσποτα ζώα αποτελούν ζήτημα ανθρωπιάς και στοίχημα πολιτισμού για όλο τον κόσμο. Ένα στοίχημα που η Ελλάδα

φαίνεται να έχει χάσει. Κάδοι σκουπιδιών, σχολεία, χωράφια όπου κι αν στρέψει κάποιος το βλέμμα του θα αντικρύσει παρατημένα γατάκια και κουτάβια.


Ωστόσο υπάρχουν και οι αφανείς ήρωες, εκείνοι που προσπαθούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Που πασχίζουν για τη φροντίδα των αδέσποτων και παλεύουν για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Μια τέτοια εθελοντική οργάνωση βρίσκεται στην Αθήνα. Ο λόγος για τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ), που από το 1997, δραστηριοποιείται στον τομέα της περισυλλογής, διάσωσης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Ηλιούπολης και όχι μόνον. Η Αττική freepress μίλησε με τα μέλη της οργάνωσης σχετικά με το έργο τους αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.


«Ένα σπίτι και μία οικογένεια για κάθε αδέσποτο»
Όνειρο του σωματείου είναι κάθε αδέσποτο να βρει μια ζεστή αγκαλιά και η κα Αρτεμισία Παπαγιαννοπούλου, ταμίας της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης, 20 χρόνια τώρα έχει ταχθεί σε αυτόν το σκοπό. «Η ΖΕΗ κάθε χρόνο περιθάλπει, σιτίζει, εμβολιάζει, στειρώνει και προωθεί για υιοθεσία περίπου 200 σκύλους και 100 γάτες, τα οποία και προωθεί, κυρίως μέσω του Τύπου». Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική οργάνωση και βασίζει τη λειτουργία της στις εισφορές των μελών της και στις εισφορές τρίτων. «Τα μέλη του Σωματείου μας εργάζονται νύχτα-μέρα εθελοντικά και προσφέρουν τα σπίτια τους για τη φιλοξενία των αδέσποτων -κυρίως αυτών που βρίσκονται υπό ανάρρωση- και τα αυτοκίνητά τους για την μεταφορά των ζώων», υπογραμμίζει η κα Παπαγιαννοπούλου. Το έργο τους δύσκολο, καθώς αρκετά από τα αδέσποτα που περισυλλέγουν έχουν τραυματιστεί από αυτοκίνητα, και εκτός από τους εμβολιασμούς και τις στειρώσεις δεν είναι λίγα και τα ορθοπεδικά χειρουργεία που απαιτούνται, όπως μας εξηγεί και η ίδια: «Αν υπάρχει ελπίδα να σωθεί ένα ζώο θα κάνουμε τα πάντα, είμαστε εναντίον της ευθανασίας και κοιμίζουμε ένα ζώο μόνον όταν υποφέρει, όταν δεν υπάρχει ελπίδα για ανάρρωση». Όσο αφορά στη διαρκή αύξηση του αριθμού των αδέσποτων η κα Παπαγιαννοπούλου μας λέει: «Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φιλοζωική παιδεία από εκεί ξεκινούν όλα. Ειδικότερα τώρα με την κρίση ο αριθμός των αδέσποτων αυξήθηκε δραματικά».


Εκατοντάδες οι εκκλήσεις για βοήθεια
Πριν από οκτώ χρόνια η Έλενα Αρετάκη αποφάσισε να γίνει εθελόντρια στη ΖΕΗ, αιτία για αυτό στάθηκε ένα πολύ άσχημο περιστατικό όπως μας αφηγείται η ίδια: «Τότε ήμουν φοιτήτρια στο εξωτερικό όπου τα αδέσποτα ήταν σπάνιο φαινόμενο και μόλις είχα έρθει στην Ελλάδα. Μια μέρα είδα ένα αυτοκίνητο να χτυπά μια γάτα και να την εγκαταλείπει, μην ξέροντας τι να κάνω απευθύνθηκα στη ΖΕΗ και φυσικά βρήκα αμέσως βοήθεια και ανταπόκριση. Μετά από αυτό ένιωσα ότι κι εγώ κάτι έπρεπε να κάνω, δεν μπορούσα να μένω αδρανής. Έκτοτε είμαι δίπλα τους, ενεργό μέλος, και προσφέρω βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη». Το σωματείο αριθμεί συνολικά 25-30 εθελοντές αλλά οι ενεργοί δεν είναι παραπάνω από δέκα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για άλλα αδέσποτα μας εξηγεί η κα Αρετάκη: «Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Ο αριθμός των ζώων που έχουμε υπό την προστασία μας σε σχέση με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν είναι δυσανάλογος. Αυτή τη στιγμή έχουμε 50 σκύλους και 40 γάτες που αναζητούν μια μόνιμη στέγη. Καθημερινά, δεχόμαστε εκατοντάδες εκκλήσεις για βοήθεια από όλη την Ελλάδα. Μακάρι να μπορούσαμε να ανταποκριθούμε, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Δεν είναι θέμα διάθεσης, είναι θέμα δυνατοτήτων».


«Κάθε σκυλί που σώζεις, είναι ένα βήμα προς τον Παράδεισο»
Αυτό λέει μία παλιά κινέζικη παροιμία. Αν λοιπόν θέλετε να δώσετε μία ευκαιρία σε ένα εγκαταλελειμμένο ζωάκι να βρεί την οικογένεια που του αξίζει, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τη ΖΕΗ. «Όλα τα αδέσποτα ζώα που φροντίζει το Σωματείο μας είναι υγιέστατα, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και διαθέτουν ηλεκτρονική σήμανση (microchip)», σημειώνει η κα Αρετάκη. Πριν όμως αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο, θα πρέπει πρώτα απ” όλα να είστε απόλυτα σίγουροι για την απόφασή σας, διότι αποκτώντας ένα κατοικίδιο αναλαμβάνετε μία υποχρέωση που θα διαρκέσει περίπου 15 χρόνια. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να του διαθέτετε αρκετό από τον χρόνο σας, καθώς και ότι μπορείτε να καλύπτετε τα κτηνιατρικά του έξοδα προγραμματισμένα και μη. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα πρέπει να διαθέσετε άπειρη αγάπη για ένα πλάσμα που την έχει στερηθεί.


Εικονικές Υιοθεσίες Ορισμένα ζωάκια δεν έχουν καταφέρει να βρουν σπίτι λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, λόγω προβλημάτων υγείας ή αναπηρίας ή λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους. Βρίσκονται όλα υπό την προστασία της ΖΕΗ και είτε μένουν σε πανσιόν είτε σε σπίτια εθελοντών. Αν δεν έχετε χρόνο ή χώρο για να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, μπορείτε να γίνετε θετός γονιός για κάποιο(α) από τα ζωάκια αυτά, καθώς τα έξοδα τους είναι πολλά, με όποιο ποσό εσείς επιθυμείτε.


Ο δήμος αρωγός στη φροντίδα των αδέσποτων
«Ο Δήμος Ηλιούπολης μπορεί να θεωρηθεί πρότυπο στο Τομέα διαχείρησης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με δεδομένο ότι η συνεργασία του με την Ζοωφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ) κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, όπως μας δήλωσαν και οι ίδιοι εθελοντές της.
Σχετικά με το θέμα μας είπε δυο λόγια και ο Αντ/ρχος Πρασίνου κος Κων/νος Καλούδης: «Εδώ και δύο χρόνια έχουμε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τη ΖΕΗ η οποία έχει δώσει ουσιαστικές λύσεις σε θέματα που άπτονται στη περισυλλογή των αδέσποτων, στη μεταφορά τους προς τους κτηνιάτρους για τους απαραίτητους εμβολιασμούς, «τσιπαρίσματα» και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται και κατόπιν στην επαναπροώθηση τους στα σημεία όπου και βρέθηκαν. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος για το Τομέα αυτό δαπανεί κάθε χρόνο 15.000 ευρώ και ευελπιστώ τούτη τη χρονιά το ποσό να ανέβει στις 20.000 ευρώ λόγω της υγιούς οικονομικής κατάστασης του Δήμου μας».


Ηλεκτρονική σήμανση και στείρωση
Ο κος Θωμάς Σβήγκας είναι ένας εκ των τεσσάρων κτηνιάτρων που φροντίζουν για τα αδέσποτα στο δήμο Ηλιούπολης και δίνει καθημερινά και εκείνος τη δική του μάχη για να βοηθήσει τα ζώα που υποφέρουν: «Τα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πάρα πολλά και τις περισσότερες φορές δύσκολα. Σε τιμές κάτω του κόστους προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα ζώα που έχουν ανάγκη καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν», μας λέει ο κ. Σβήγκας ενώ κλείνοντας δεν παρέλειψε να τονίσει: «Τα κατοικίδια πρέπει οπωσδήποτε να «τσιπάρονται» και να στειρώνονται μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων και από “κει και πέρα ο κάθε ιδιοκτήτης να είναι υπεύθυνος και να μην τα εγκαταλείπει».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο site:www.zeil.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα