Σαββατοκύριακο με εκλογές για τη ΝΔ

Toυ Χρήστου Κούτρα

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο πήχης έχει μπει ψηλά και αυτή την Κυριακή στη Συγγρού περιμένουν πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει τους 250.000 πολίτες, οι οποίοι θα πάνε στις κάλπες για να εκφράσουν την προτίμησή τους για το ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ.

Οι

δύο μονομάχοι είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προβάδισμα λόγω πρωτιάς στον εναρκτήριο γύρο έχει ο κύριος Μεϊμαράκης, ωστόσο η εκλογική διαδικασία τώρα έχει άλλα χαρακτηριστικά και τα πάντα ξεκινούν απ το μηδέν. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές έχουν μόνο εκείνοι που προσήλθαν στον πρώτο γύρο και κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει αυτή την Κυριακή για πρώτη φορά. Όσοι πάνε στις κάλπες δε θα καταβάλουν το αντίτιμο των 3 ευρώ. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και τα αποτελέσματα αναμένονται να εκδοθούν πιο γρήγορα αυτή τη φορά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της ΝΔ για πληροφορίες.

Η στρατηγική των δύο μονομάχων και οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου

Ενωτικός και συναινετικός εμφανίστηκε στην προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κύριος Μεϊμαράκης μπορεί να αφήνει αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως αν ο ίδιος ήταν δεύτερος δε θα γίνονταν επαναληπτική διαδικασία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως αν τη Δευτέρα δεν είναι πρόεδρος, θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και θα στηρίξει. Στην περίπτωση που εκλεγεί στη θέληση του προέδρου και πάλι δήλωσε πως θα έχει συνεργασία με τον κύριο Μητσοτάκη, καθώς και «με όλους όσοι είναι ικανά και άξια στελέχη… Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά μας ενώνουν οι αξίες του φιλελευθερισμού».
Αντίθετα με τους χαμηλούς τόνους απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τις μειώσεις του Κατρούγκαλου. Ο κύριος Μεϊμαράκης δεν αποκάλυψε αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αν εκείνος του το ζητήσει, σημειώνοντας πως για να γίνει το οτιδήποτε ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για το «υπόδικος» που είχε πει ο πρωθυπουργός στην προεκλογική περίοδο. Η στρατηγική του κυρίου Μεϊμαράκη στοχεύει στην συσπείρωση του κόμματος και στην αναδιάταξή του. Παράλληλα, με δηλώσεις πως η ΝΔ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να κυβερνήσει, προσπαθεί να ξαναδώσει κυβερνησιμότητα στο κόμμα. Ο κύριος Μεϊμαράκης έχει συγκεντρώσει δίπλα του έναν ικανό αριθμό στελεχών, ενώ είναι δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία των Καραμανλικών τον στηρίζουν και μάλιστα με πάθος.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει πως εκείνος μπορεί να νικήσει τον Τσίπρα και σε αυστηρό τόνο ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός δημιούργησε αυτά τα προβλήματα στην οικονομία και θα ψηφίσει τα όποια μέτρα μόνος του. Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να απευθυνθεί σε όλη τη ΝΔ και να πείσει πως εκείνος είναι το καινούργιο και πως η ΝΔ με τον ίδιο στο τιμόνι της θα έχει προτάσεις για όλα τα θέματα και σύντομα θα γίνει κυβέρνηση.
Η ενότητα της ΝΔ είναι εξασφαλισμένη τονίζει και ο κύριος Μητσοτάκης ανεξαρτήτως νικητή και ηττημένου και απευθυνόμενος στους νεοδημοκράτες τους καλεί να σκεφτούν προσεκτικά πριν ψηφίσουν την Κυριακή. Ο κύριος Μητσοτάκης, που όπως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κυνηγάει τις ψήφους του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη, είδε πολύ νωρίς να λαμβάνει την στήριξη από τον κύριο Γεωργιάδη, ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης φωτογραφήθηκαν μαζί στη Θεσσαλονίκη για τα Θεοφάνεια. Μία μέρα νωρίτερα ο κύριος Τζιτζικώστας δεν πήρε ξεκάθαρη θέση ποιον στηρίζει, ωστόσο συγκεκριμένες αναφορές φωτογράφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση όλοι έχουν αντιληφθεί πως μετά τη μαζική συμμετοχή στον πρώτο γύρο, οι ψηφοφόροι δεν καθοδηγούνται και επιπροσθέτως πως ουδείς έχει δικαίωμα να διασπάσει τη ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα