Νεότερα στοιχεία για το παιδικό καρκίνο του εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, δείχνει ότι υπάρχει μια κοινή αιτία για τις περιπτώσεις του πιλοκυτταρικού αστροκυττώματος, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου στα παιδιά. Σε 96 περιπτώσεις παιδιών που μελετήθηκαν, οι ερευνητές βρήκαν ελαττώματα στα γονίδια που συμμετέχουν σε μια συγκεκριμένη λειτουργία.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα, τα οποία θα βοηθούσαν τα παιδιά που έχουν προσβληθεί,

μπλοκάροντας την συγκεκριμένη λειτουργία.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου, είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας από καρκίνο στην παιδική ηλικία. Ακόμη και σε περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει θεραπευθεί, οι νέοι ασθενείς υποφέρουν από το στρες της θεραπείας, το οποίο μπορεί να είναι βλαβερό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στην προσπάθεια για τη διερεύνηση νέων, πιο ήπιων τρόπων θεραπείας, οι ερευνητές της καρκίνου αναλύουν συστηματικά όλες τις μεταβολές που εμφανίζονται στο υλικό των γονιδίων αυτών των όγκων.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής της μελέτης, Καθηγητής Stefan Pfister, από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου (DKFZ), «το πιο σημαντικό συμπέρασμα από τα αποτελέσματα μας είναι ότι, στο μέλλον, με την τεχνική αυτή θα μπορούσαμε να βοηθούμε τα παιδιά, των οποίων οι όγκοι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι με τη χειρουργική επέμβαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα