Νέοι και με πτυχία Πανεπιστημίου οι τρομοκράτες του ISIS

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια έρευνα για την οικονομική κατάσταση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έστρεψε το ενδιαφέρον της Παγκόσμιας Τράπεζας στο χώρο του Ισλαμικού Κράτους και στο επίπεδο των αλλοδαπών μαχητών που το απαρτίζουν.

Η έρευνα βασίστηκε στη διαρροή εσωτερικών στοιχείων του ΙΚ που αφορούν στη χώρα διαμονής, στην εθνικότητα, στο επίπεδο μόρφωσης αλλά και στην προϋπηρεσία χιλιάδων νέων που μόλις ξεκίνησαν την “καριέρα” τους στο ISIS.

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της έρευνας είναι πως οι αλλοδαποί νεοσύλλεκτοι κάθε άλλο παρά αμόρφωτοι είναι, αφού αυτοί βρίσκονται στην πρώτη σειρά αναζήτησης μαζί με τους ευκατάστατους σχετικά, του ISIS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η πλειοψηφία των αλλοδαπών στρατιωτικών την περίοδο 2013-2014 είχαν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (43,3%), με πολλούς (25,4%) να είναι κάτοχοι πτυχίων Πανεπιστημίου! Ένα 13,5% δεν είχε μπει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ένα 1,3% δεν είχε καν τις βασικές γνώσεις ενώ για το υπόλοιπο 16,3% δεν βρέθηκαν στοιχεία. «Οι αλλοδαποί που στρατολογεί το ΙΚ και προέρχονται από τη Αφρική, τη νότια και την ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή είναι σημαντικά πιο μορφωμένοι από τους συμπατριώτες τους».

Η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει ότι προτού ενταχθεί στην οργάνωση «εργαζόταν», αναφέρουν οι ερευνητές, με την ανεργία που αντιμετωπίζουν αργότερα να είναι βασική αιτία που τους ωθεί να ενταχθούν στο ΙΚ. Σημαντικό ρόλο παίζει και η περιθωριοποίηση που σύμφωνα με αποτελέσματα πολλών ερευνών στα χρονικά, κρύβει κινδύνους ριζοσπαστικοποίησης και «σπρώχνει» τους νέους με μέση ηλικία των ξένων μαχητών τα 27,4 χρόνια, σε εγκληματικές οργανώσεις. Οι αλλοδαποί που φιλοδοξούν να σπείρουν το φόβο και τον τρόμο στη Συρία, είναι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου καθώς αυτοί με αυξημένο επίπεδο μόρφωσης θέλουν να ασχοληθούν με τα διοικητικά θέματα της οργάνωσης.

Το άρθρο Νέοι και με πτυχία Πανεπιστημίου οι τρομοκράτες του ISIS εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα