Νέα ρύθμιση για δάνεια προς τις τράπεζες

Τρείς περίπου ώρες συζητούσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να καταλήξουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία που αφορά τα «κόκκινα δάνεια» για δανειολήπτες χαμηλού εισοδήματος. Η συμφωνία κυβέρνησης τραπεζιτών πρέπει να περάσει και από την κρησάρα της τρόικας αλλά αφού έχει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος οι πιθανότητες ευνοϊκής κατάληξης είναι αυξημένες.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στον Μάρτιο η κυβέρνηση

θα καταθέσει νέο νομοσχέδιο για την ελάφρυνση χιλιάδων νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια. Για τις τράπεζες η ρύθμιση θα κοστίσει περίπου 300 εκατ Ευρώ το χρόνο δηλαδή περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία, την εποχή δηλαδή που θα αναζητούν ιδιώτες επενδυτές να μετάσχουν στις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Σήμερα τα δάνεια σε καθυστέρηση υπολογίζονται στο 25% των συνολικών δανείων δηλαδή τα 60 δισ. ευρώ.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα προσφέρει μια ευκαιρία στους Έλληνες που πλήττονται από την κρίση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους μέσα από περίοδο χάριτος έως 4 χρόνια κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο τόκοι με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο 1,5%.

Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας από έναν εργοδότη (μπλοκάκι σε ένα νομικό πρόσωπο) εφόσον έχουν πάρει δάνειο μέχρι τον ΙΟΥΝΙΟ του 2010 με τις εξής προϋποθέσεις:

- ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ

- το εισόδημα να έχει μειωθεί άνω του 35% μετά από την 1/1/2010

- η αντικειμενική αξία της κατοικίας (Α κατοικία) είναι μέχρι 180.000 ευρώ

Άνεργοι, βαριά ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες και πολύτεκνοι μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, οι άνεργοι δεν θα πληρώνουν καμία δόση για την περίοδο των τεσσάρων ετών, ενώ στην διετία θα υπάρξει επαναξέταση της οικονομικής τους κατάστασης. Για τους πολύτεκνους που θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων, προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του σπιτιού να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα