Αλτσχάιμερ και Σκλήρυνση κατά πλάκας

Βήμα σε ειδικούς επιστήμονες και ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ και της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, δίνει σήμερα ο Αθήνα 9.84, στο αφιέρωμά του για τις δύο αυτές χρόνιες παθήσεις, που ταλαιπωρούν περισσότερους από διακόσιες χιλιάδες Έλληνες. Το ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος, ο κοινωνικός αποκλεισμός, τα ιατρικά δεδομένα και η απουσία μέριμνας από την πολιτεία καταγράφονται στην έρευνα που ετοίμασαν η Νίνα Κομνηνού και η Έλενα Μπρέγιαννη και παρουσιάζει σε ειδικό αφιέρωμα από τις 9 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι

η Νόνη Καραγιάννη.

Η Λίνα Ανδριανάκη, Διευθύντρια της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, υπέυθυνη στο Κέντρο Ημέρας στο Μετς, μιλάει για τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρουν τα Κέντρα Ημέρας, καθώς και για το προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Ανδριανάκη, ανά κέντρο εξυπηρετούνται περίπου 150 ασθενείς. Από πέρυσι τον Αύγουστο έχει μειωθεί η επιχορήγηση κατά 48%, με τραγικές καθυστερήσεις -όπως αναφέρει- και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι.

Για τις μονάδες ηλικιωμένων μιλάει ο Κωστής Προύσκας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, ψυχολόγος, διδάκτωρ Γεροντολογίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας «Άκτιος». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Οι τιμές ποικίλουν. Στην επαρχία ξεκινούν από 600 ευρώ. Στην Αθήνα από 1.400-3.000 ευρώ. Οι ιδιωτικές μονάδες πρέπει να είναι γύρω στις 150, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία». Παράλληλα δίνει συμβουλές για το πως θα πρέπει να γίνεται η επιλογή του χώρου που θα φιλοξενήσει έναν άνθρωπο με τη συγκεκριμένη νόσο και το τι θα πρέπει να προσέξουν οι οικείοι του.

Ο καθηγητής Νευροεπιστημών και Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και μέλος της επιτροπής Υγείας των ΗΠΑ, Νικόλαος Ρομπάκης, ο οποίος ερευνά τα τελευταία 25 χρόνια τους μηχανισμούς της νόσου Αλτσχάϊμερ, επεσήμανε ότι «γνωρίζουμε περίπου τους μηχανισμούς του Νευροεκφυλισμου, γνωρίζουμε τις μεταλλάξεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για τους μηχανισμούς της ασθένειας, γνωρίζουμε τις οικογενειακές μορφές της ασθένειας και ποιους προσβάλλει, αυτό μπορούμε να το προβλέψουμε με τα σημερινά δεδομένα. Η πρόοδος που έχει γίνει είναι πραγματικά πολύ σημαντική».

Στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν οι επιστήμονες στη φαρέτρα τους αλλά και στο ρόλο που παίζουν τα βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάϊμερ αναφέρθηκε η συντονίστρια Διευθύντρια της Νευρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» Κλημεντίνη Καραγεωργίου. Σύμφωνα με την κα Καραγεωργίου, τα φάρμακα των τελευταίων χρόνων που δοκιμάζονται είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, φάρμακα που δίνονται και σε άλλες παθήσεις, όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παθήσεις του αίματος, λεμφώματα, λευχαιμία κ.λπ.».
«Όσον αφορά στα βλαστοκύτταρα, δύο κομμάτια στη θεραπεία είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο. Αναφέρομαι στις γονιδιακές θεραπείες. Έχουν γίνει προσπάθειες και έχουν δοκιμαστεί τα βλαστοκύτταρα και στην πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας. Για την ακρίβεια πήραν από το δέρμα κύτταρα και τα καλλιέργησαν. Αυτές είναι οι τελευταίες μελέτες που μας έρχονται από τη δυτική ακτή της Αμερικής. Ακόμα δεν έχουν δώσει τέτοια αποτελέσματα που να μπορέσει κανείς να υποστηρίξει ότι βρέθηκε μια ριζική θεραπεία. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη όμως. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή οι μελέτες οι οποίες γίνονται και τα φάρμακα που δοκιμάζονται είναι πάνω από πενήντα διαφορετικά project τα οποία τρέχουν και όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει και τρέχουν project, τόσο πιο κοντά οδηγούμαστε στην τελική λύση».
Όσον αφορά στο κόστος της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών η κα Καραγεωργίου τόνισε.
«Τέτοιες παθήσεις μέχρι πρότινος δεν είχαν θεραπεία. Βρέθηκαν εν τέλει όμως κάποια δαπανηρά φαρμακευτικά σκευάσματα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βοηθούν ουσιαστικά νέους ανθρώπους, να σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, να έχουν ποιότητα ζωής και να είναι δραστήριοι. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αρνητικό σημείο για την οικονομία της χώρας. Περισσότερο αρνητικό είναι να έχεις αυτούς τους νέους αρρώστους καθηλωμένους και να μην μπορούν να αποδώσουν, να μην μπορούν να μπουν στην παραγωγή, παρά να ξοδέψεις τα χρήματα που χρειάζονται στα φάρμακα. Είναι ακριβά βέβαια, αλλά απαραίτητα για αυτές τις ομάδες των αρρώστων... Με τον ΕΟΠΥΥ και τις συνταγές που αλλάζουν συνέχεια μορφή, βρέθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι μετέωροι, χωρίς φάρμακα, φυσικοθεραπείες, λογοθεραπεία και ψυχολογική στήριξη. Αυτά βοηθούν πάρα πολύ αυτούς τους ανθρώπους, για να μπορούν να λειτουργούν και να αποδίδουν. Εάν υπήρχε κοινωνική πολιτική, σίγουρα η κατάσταση θα ήταν καλύτερη».

Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ μπορούν να απευθύνονται:

Εταιρία νόσου Αλτσχάιμερ Αθηνών
Μουσουρού 89 και Στίλπωνος 33, Μετσ
210-7013271

Κέντρο Αλτσχάιμερ Ψυχογηριατρικής Εταιρίας Ο Νέστωρ
Ι. Δροσοπούλου 22
210-8235050

Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής
Νοταρά 77, Πειραιάς
210-4170546

Καρέλλειο Ευαγές Ίδρυμα Γήρατος
Ηρ.Αττικού και Αφροδίτης, Χαλάνδρι
2130184400

καθώς και στα Δημόσια Ιατρεία των Νοσοκομείων: Ναυτικό, Λαϊκό, Σισμανόγλειο, ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, Αττικόν

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Λεωφ. Βουλιαγμένης, Ελληνικό
210-9600131
213 2035323

Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ

Keywords
Αναζητήσεις
νευρικος κλονισμος και σλκηρυναη, καραγεωργιου γεννηματάς
Τυχαία Θέματα