Νέα μπαταρία λιθίου-οξυγόνου ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα

Μια νέα μπαταρία λιθίου-οξυγόνου δημιούργησαν επιστήμονες από τη Βρετανία, η οποία μάλιστα μπορεί να επαναφορτισθεί περισσότερες από 2.000 φορές, ενώ έχει μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και αποδοτικότητα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%, γεγονός που της επιτρέπει να φτάνει και την βενζίνη. Η μπαταρία αυτή βρίσκεται σε πρώιμο εργαστηριακό στάδιο και θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσει αξιόπιστα να αντικαταστήσει ίσως τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων.

Οι μπαταρίες λιθίου-οξυγόνου, γνωστές και ως μπαταρίες λιθίου-αέρα παράγουν

ενέργεια από την χημική αντίδραση του μετάλλου λιθίου με το οξυγόνο. Θεωρούνται οι «απόλυτες» μπαταρίες, καθώς έχουν δεκαπλάσια ενεργειακή δυνατότητα σε σχέση με τις σημερινές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου-ιόντων, οι οποίες δημιουργήθηκαν το 1991. Όμως μέχρι σήμερα διάφορες τεχνικές δυσκολίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των «αέρινων» μπαταριών της επόμενης γενιάς και πάνω σε αυτό δουλεύουν οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν φτάσει σε αρκετά καλό σημείο, έχοντας χρησιμοποιήσει γραφένιο, αντί για γραφίτη στο ηλεκτρόδιο της νέας αυτής μπαταρίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ κοντά πλέον η μελλοντική τους αξιοποίηση καθώς έχουν μεγάλη αυτονομία και ενεργειακή αποδοτικότητα. Από την πλευρά τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλερ Γκρέι του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι δεν έχουν ξεπερασθεί ακόμη όλες οι τεχνικές δυσκολίες. Γι” αυτό, εκτίμησαν ότι μια εμπορικά αξιοποιήσιμη μπαταρία λιθίου-αέρα θα χρειασθεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να βγει στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα