Τσίπρας: Τα κύματα δεν ξεβράζουν μόνο νεκρούς πρόσφυγες και νεκρά παιδιά, αλλά ξεβράζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Σκληρή κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός για την ευρωπαϊκή αντίδραση στην προσφυγική κρίση. Με αναφορά στο τελευταίο τραγικό ναυάγιο, την οδύνη για τους εκατοντάδες θανάτους και την ανθρώπινη τραγωδία ξεκίνησε την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις ευθύνες της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, αλλά και τη μισαλλοδοξία που
καλλιεργείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που προτιμούν να ορθώνουν τείχη αντί να συμβάλλουν με αλληλεγγύη στη λύση του μείζονος προβλήματος.«Τα κύματα δεν ξεβράζουν μόνο νεκρούς πρόσφυγες και νεκρά παιδιά, αλλά ξεβράζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα όσοι σπείρανε ανέμους θερίζουν θύελλες, που αφορούν όμως κυρίως τις χώρες πρώτης υποδοχής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα αίτια της προσφυγικής κρίσης.

Πέραν τούτου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο ίδιος με τον Ματέο Ρέντσι για το προσφυγικό από τα τουρκικά παράλια, όταν η Ευρώπη ασχολούνταν μόνο με τη Λιβύη.

«Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου. Με τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται κατά χιλιάδες; Δεν τα συμπαθεί κανείς;» διερωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός επιρρίπτοντας τις ευθύνες της Ευρώπης και καυτηριάζοντας τις αποφάσεις κρατών της ΕΕ να υιοθετήσουν τείχη για το προσφυγικό.

«Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και σήμερα πεθαίνει όταν κάποιοι ορθώνουν τείχη για να μην περάσουν οι πρόσφυγες» πρόσθεσε.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να σώσουμε τους ανθρώπους και να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «ως Έλληνες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει προσφυγιά». «Είναι επίσης καθήκον μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην επιτρέψουμε άλλους νεκρούς, να μην γίνει το Αιγαίο μία θάλασσα νεκροταφείο».

«Δεν επιλέγουμε να παίξουμε το ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. Ενεργητική και παρεμβατική στάση για να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να απομονώσουμε τις ακραίες και αντιρατσιστικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το θέμα δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης».

«Είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ στηλίτευσε την παλαιότερη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο προσφυγικό. «Εμείς δεν είμαστε ΝΔ για να χαρακτηρίσουμε τις προσφυγικές ροές, «ροές λαθρομεταναστών» που προκαλούσε η νεοεκλεγείσα μας κυβέρνηση. Να μην πυροδοτούμε φοβικά αντανακλαστικά απέναντι στις προσφυγικές ροές, να απομονώνουμε τις ρατσιστικές φωνές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.».

«Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και καλύτερο συντονισμό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργό, ανακοινώνοντας ότι «η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή των τειχών και των φραχτών για τους πρόσφυγες από χώρες της Ε.Ε».

«Στην κρίσιμη σύνοδο καταστήσαμε σαφές ότι η Ελλάδα σηκώνει το βάρος αλλά έχει και την τιμή με τη στάση της να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης» πρόσθεσε και επανέλαβε πως «η ΕΕ κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας τώρα όμως κάνει προσπάθειες να συνεννοηθεί με την Τουρκία, αλλά και για να συντονίσει και τη διαδικασία της μετεγκατάστασης. Οφείλουμε να πιέσουμε την ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

«Η Ελλάδα ενημερώνει για τις ροές και για πρώτη φορά επισήμως αναγνωρίζεται ότι η ροές υπάρχουν και θα υπάρχουν. Απαιτείται βέβαια ταυτοποίηση, αλλά οι ροές θα υπάρχουν όσο υπάρχει το όραμα για μια καλύτερη ζωή. Θέση μας δεν είναι να ενθαρρύνουμε ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές. Θέση μας είναι να στηρίξουμε μια συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη και όσων έχουν περάσει στην Ελλάδα προς την Ευρώπη. Εμείς δεν θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται και να πνίγονται στο Αιγαίο. Θέλουμε η μετέγκατασταση να γίνεται με νόμιμο τρόπο και πολύ σύντομα αυτό θα ξεκινήσει και από την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης του αριθμού υποδοχής προσφύγων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «υπήρχε το αίτημα για χώρο 50.000 προσφύγων. Δεν υπήρχε με τον πιο επίσημο τρόπο αλλά ο διάβολος πολλές φορές κρύβεται στις λεπτομέρειες. Υπήρχε αυτό το αίτημα από πλευράς εταίρων να δημιουργηθεί αυτό το υπερστρατόπεδο. Μια τέτοια πρόταση, η υιοθέτησή της θα δημιουργούσε ένα γκέτο, δεν θα βοηθούσε τους ανθρώπους αυτούς. Το αποκρούσαμε. Κι εμείς θέλουμε τα κέντρα υποδοχής, αλλά άλλο ένα υπερστρατόπεδο γκέτο και άλλο να υπάρχει και ενίσχυση από την ΕΕ για να παρέχουμε φιλοξενία, βοήθεια και ταυτοποίηση σε αυτούς τους ανθρώπους».

Keywords
Τυχαία Θέματα