Να προσέχουμε τι λέμε…

Tου Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Είναι ουσιαστικής σημασίας, στην εποχή της κρίσης και των αλλεπάλληλων μνημονίων, να υπάρξει αξιόπιστη κυβέρνηση, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα εκτός του σημερινού τέλματος στο οποίο βρίσκεται. Για τον ίδιο λόγο, είναι επιβεβλημένο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να είναι πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους και να αποφεύγουν να προβαίνουν σε εξαγγελίες, ανακοινώσεις ή υποσχέσεις, τις οποίες στη συνέχεια δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς αρκετοί υπουργοί,

κατά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, έχουν υποπέσει σε ατοπήματα, τα οποία στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να «μαζέψουν». Πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι ο νυν υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος «τολμάει» να μιλάει για αποκλιμάκωση της ανεργίας, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι (από την Τράπεζα της Ελλάδος ως τον ΟΟΣΑ) εκτιμούν πως η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον ως το 2014. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε δηλώσει στις 28/3/2013, από το βήμα της Βουλής, πως τον Μάρτιο έγιναν περίπου 14.000 περισσότερες προσλήψεις από ό,τι απολύσεις, κάνοντας λόγο για θετικό ισοζύγιο. Δυστυχώς -για αυτόν αλλά και για εμάς- το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε: όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η ανεργία ανέβηκε περαιτέρω τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις όλων των υπολοίπων. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο ίδιος υπουργός που έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εντός του 2014, τέρποντας τα αυτιά όλων όσοι αναζητούν απεγνωσμένα να δουλέψουν.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο υπουργός είναι πως με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, όπως η ανεργία, δεν μπορεί να παίζει κανείς. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως τέτοιου είδους δηλώσεις, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστικές, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες για την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

ΥΓ: Ακόμα και την εβδομάδα που πέρασε, ο κ. Βρούτσης επέμεινε πως η «ανεργία τραβάει χειρόφρενο», επικαλούμενος «επίσημα στοιχεία από διαφορετικές πηγές». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων θα κλείσει θετικά κατά περίπου 72.000 άτομα. Εάν αποτύχει και πάλι στις εκτιμήσεις του, ποιος θα του ζητήσει ευθύνες;

Keywords
Τυχαία Θέματα