Το Πυροσβεστικό Σώμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Από τον Στράτο Ιωακείμ ([email protected])

Διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες δασικές πυρκαγιές στα ελληνικά δάση. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι αυξημένος, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους αυτούς, υποστηρίζοντας πως «η προετοιμασία για την αντιμετώπιση (των πυρκαγιών) παρουσιάζει για μια ακόμα φορά μεγάλες ελλείψεις τόσο σε έμψυχο δυναμικό,

όσο και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, εξαιτίας των συνεχών περικοπών των δράσεων του Π.Σ.». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «για μια ακόμα φορά ο μηχανισμός αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών της χώρας θα στηριχτεί στην επαγγελματική επάρκεια του ουσιαστικά περιορισμένου και ηθικά καταρρακωμένου πυροσβεστικού προσωπικού, που θα κληθεί και πάλι προσφέροντας ατελείωτες ώρες υπερεργασίας και περίσσευμα φιλότιμου που πάντα διέθετε και επιδείκνυε με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο!»

Μάλιστα, τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα καθιστούν τα δεδομένα δραματικά:

- Οι πιστώσεις για τις δραστηριότητες του Π.Σ. έχουν υποστεί περικοπές κατά 25% σε σχέση με το περυσινό τους ύψος.

- Τα κενά στο μόνιμο προσωπικό διαρκώς μεγαλώνουν λόγω της αποστρατείας πολλών πυροσβεστών, που βλέπουν το μέλλον να προδιαγράφεται δυσοίωνο από τις συντελούμενες ισοπεδωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.

- Το προσωπικό των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ομαλής ενσωμάτωσης και ουσιαστικής προσφοράς στο Π.Σ., αφού οι εργασιακές δυνατότητες τους είναι περιορισμένες εξαιτίας και εδώ των οικονομικών δυσχερειών.

Ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων παρουσιάζεται πλέον γερασμένος. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Από τα 1.700 περίπου οχήματα που διαθέτει το Π.Σ., τα 1.245 από αυτά είναι από 10 έως 30 ετών και άνω, ενώ μόνο τα 415 είναι έως και 10 ετών! Σε αυτό το στοιχείο προστίθεται βεβαίως και η κατάσταση των ελαστικών των οχημάτων, προμήθεια των οποίων δεν έχει υπάρξει από το έτος 2007 και έκτοτε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια κατά πρώτο λόγο του προσωπικού, αλλά και την γενικότερη αποτελεσματική τους λειτουργία στην αντιμετώπιση των δασικών συμβάντων!

Ο εναέριος στόλος χαρακτηρίζεται επίσης γερασμένος, αφού από τα 21 αεροσκάφη τύπου Canadair, μόνο τα 8 είναι σύγχρονης τεχνολογίας ενώ τα υπόλοιπα 13, τα CL 215, μετρούν πάνω από 23 χρόνια ζωής, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται συχνά εξαιτίας μηχανικών βλαβών ή ακόμα και των υψηλών θερμοκρασιών! «Μετά από όλα αυτά αποτελεί ζητούμενο ο αριθμός των αεροσκαφών που θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα την εφετινή αντιπυρική περίοδο! Το ίδιο ισχύει και για την ετοιμότητα των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και τον ακριβή αριθμό των μισθωμένων από αυτά, ενώ αν και έχουν τεθεί μετά από 4 χρόνια σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του Π.Σ., δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εκπαίδευση των πιλότων τους», σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Με τα παραπάνω δεδομένα να μην αμφισβητούνται, οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος σημειώνουν: «Οι παραπάνω ελλείψεις όπως περιγράφηκαν προοιωνίζουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ενώ υπογραμμίζουν με έντονο τρόπο για μια ακόμα φορά, ότι το ζήτημα της προστασίας του φυσικού μας πλούτου, ζήτημα εθνικής σημασίας και ως τέτοιο οφείλει η πολιτεία να το αντιμετωπίσει, πλήττεται άμεσα από τις επιταγές των μνημονιακών πολιτικών και την λογική της δευτερεύουσας μάλλον αντιμετώπισής του!

Είμαστε και εμείς με την σειρά μας υποχρεωμένοι να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου επερχόμενων μεγάλων καταστροφών, αφού το φιλότιμο του Έλληνα πυροσβέστη σίγουρα δεν είναι αρκετό να αντιμετωπίσει τα κενά και τις ελλείψεις του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης της χώρας, που φοβούμαστε ότι για μια ακόμα χρονιά θα αποκαλυφτούν σε βάρος του εναπομείναντος δασικού μας πλούτου».

Συγκεκριμένα βήματα για τη δασοπροστασία καταθέτει η WWF Ελλάς

Για ριζική ανατροπή της φιλοσοφίας στη δασοπυρόσβεση μιλά η WWF Ελλάς, «μια νοοτροπία που εστιάζει στην καταστολή έναντι της πρόληψης, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, μακροχρόνιου πλάνου και συνοχής».

Η διεθνής οργάνωση σημειώνει πως:

«Η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φορέων που συμμετέχουν έμμεσα και άμεσα στην καταστολή παρουσιάζει φαινομενικά σημάδια βελτίωσης, μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Παρόλα αυτά, σε θεσμικό επίπεδο, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα (Φεβρουάριος 2013) για την «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» δεν περιέχει καμία πρόνοια για να αλλάξει η σημερινή νοοτροπία και πρακτική και διαιωνίζει τα μεγάλα προβλήματα συντονισμού.

Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενοι πόροι και το εποχικό προσωπικό. Η έγκαιρη προετοιμασία του μηχανισμού και διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων, ώστε τα έργα πρόληψης να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου -κι όχι κατά τη διάρκειά της- είναι ζωτικής σημασίας. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς, αλλά και να είναι πιο αποτελεσματικό το έργο της καταστολής.

Απαιτείται άμεση και ουσιαστική αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, με θέσπιση των απαραίτητων νομικών ρυθμίσεων. Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς βρίσκεται προς διαβούλευση σχετικό σχέδιο νόμου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, όπως και σε άλλες χώρες, απέναντι σε επίδοξους εμπρηστές».

Keywords
Τυχαία Θέματα