ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2: Στο…κόκκινο οι βουλευτές

ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση, όποτε αυτή γίνει, φαίνεται πως θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την κομματική πειθαρχία των δύο μεγαλύτερων σχηματισμών του κοινοβουλίου.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με κοινή πια την πεποίθηση ότι το μνημόνιο

απέτυχε, η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί και συγχρόνως να αποδεχτεί το «Μνημόνιο 2». Η Βουλή στην κυριολεξία «βράζει» και οι βουλευτές νιώθουν τη μέγγενη να σφίγγει. Η τρόικα έδωσε μια πρώτη γεύση με τις... 20 εντολές προς την κυβέρνηση: περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση 13ου-14ου μισθού και πολλά άλλα. Η συνταγή της αποτυχίας, αντί να αλλάξει, ξαναγράφεται σε πιο ισχυρές δόσεις. Και πολλοί βουλευτές των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» δεν διστάζουν πια να δηλώσουν ότι, αν το δεύτερο μνημόνιο περιλαμβάνει αυτές τις αξιώσεις, δεν θα το ψηφίσουν.

Οι «κόκκινες γραμμές» των… πράσινων

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ διανύει τις χειρότερες μέρες της. Τα μέλη της νιώθουν την ευθύνη για τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμβεί στη χώρα. Πολλοί βλέπουν πως δεν υπάρχει διέξοδος, άλλοι καταρρέουν υπό την πίεση της κοινωνίας, άλλοι πάλι δηλώνουν ότι ο… κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι περισσότεροι ελπίζουν, εύχονται και προσεύχονται η νέα δανειακή σύμβαση να μην περιλαμβάνει όσα δεινά ζητά με το περιβόητο έγγραφο της η τρόικα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην διαπραγμάτευση. Όπως η Χρύσα Αράπογλου, που μίλησε στην «Αττική», σημειώνοντας πως «το αν και τί θα ψηφίσω θα μπορώ να το πω όταν θα έρθει το κείμενο της δανειακής σύμβασης στη Βουλή. Ας μην προκαταλαμβάνουμε τα πράγματα. Ο διάλογος συνεχίζεται. Φυσικά και έχω κόκκινες γραμμές, τις οποίες έχω εκφράσει πολλές φορές και σύμφωνα με αυτές θα αποφασίσω».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της κας Λούκας Κατσέλη, η οποία ξεκαθάρισε πως «η στάση μου είναι συνεπής. Αυτά τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά, άδικα και έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι τέτοια μέτρα δεν θα έρθουν στη Βουλή. Νομίζω κανένας βουλευτής δεν θα βάλει υπογραφή για μείωση του κατώτατου μισθού». Από την πλευρά της και η Βάσω Παπανδρέου σε δημόσια τοποθέτησή της είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ψηφίσω μέτρα που μας κάνουν Ινδία για να σωθούμε. Μια τέτοια σωτηρία είναι χειρότερη από την καταστροφή, η διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου ήταν ερασιτεχνική και η διακυβέρνηση Παπανδρέου υπήρξε ανεπαρκής». Ο Σπύρος Βούγιας πάντως, μιλώντας στην «Αττική», επεσήμανε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ότι η χώρα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, διευκρινίζοντας πως «το τί θα ψηφίσω εξαρτάται από το τί θα περιλαμβάνει το δεύτερο μνημόνιο. Όμως θέλει ευθύνη και σοβαρότητα, γιατί τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά πλέον και σας διαβεβαιώνω για αυτό».

Επιπλέον, ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, η κα Κατερίνα Μπατζελή εκτίμησε ότι οι προσεγγίσεις για μειώσεις του μισθολογικού κόστους του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να παίξουν ένα ρόλο «by-pass» για αντί

Keywords
Τυχαία Θέματα