Μητσοτάκης: Όχι στο ασφαλιστικό, όχι σε οικουμενική

Του Χρήστου Κούτρα

«Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, δεν βιάζομαι να κυβερνήσω, βιάζομαι να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία», είπε ορθά κοφτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Ιστορίες». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε πως η χώρα πληρώνει την πρεμούρα του Αλέξη Τσίπρα για να κυβερνήσει και εμφανίστηκε με την ίδια γραμμή από την ημέρα της εκλογής του στην προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κύριος Μητσοτάκης

σε σκληρή γραμμή απέναντι στον πρωθυπουργό ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το ασφαλιστικό, ενώ λέει όχι και σε συμμετοχή του κόμματός του σε οικουμενική κυβέρνηση, αν ο κύριος Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα ο κύριος Μητσοτάκης ήταν σαφής πως η Νέα Δημοκρατία δεν ζητάει εκλογές, λέγοντας ότι «είναι οξύμωρο να το ζητήσω τρεις μήνες από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απευθυνθεί σε κόμματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογική συγγένεια. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως είναι εκφραστής του παλιού, ενώ αναφορικά με το ασφαλιστικό δεν έκρυψε πως μια λύση θα ήταν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Ο κύριος Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΔΝΤ για ακραίες θέσεις σε πολλές περιπτώσεις και αποκάλυψε πως ο ίδιος είχε συγκρουστεί και μάλιστα σκληρά με τον Πωλ Τόμσεν. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε πως τον τρομάζει το προσφυγικό. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό. Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα την ευκαιρία να αναφέρει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό πρόβλημα», σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης.

Μετακόμιση από τη Συγγρού
Η Νέα Δημοκρατία μετακομίζει σε λίγο καιρό από τη Συγγρού. Η νέα ηγεσία είναι αποφασισμένη να τακτοποιήσει τα οικονομικά του κόμματος, που χρωστάει πολλά εκατομμύρια στις τράπεζες και τα εξυπηρετεί μέσω της κρατικής ενίσχυσης. Ο πρόεδρος του κόμματος και οι συνεργάτες του θεωρούν απαράδεκτο το κόμμα να είναι σε πολυτελή γραφεία και την ίδια ώρα οι υπάλληλοι να είναι απλήρωτοι. Πρώτη κίνηση του κυρίου Μητσοτάκη είναι να μεταστεγάσει τα γραφεία σε μια υποβαθμισμένη περιοχή σε φθηνότερα γραφεία, αλλά παράλληλα να δίνει το μήνυμα πως η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι κοντά στους πολίτες. Ο κύριος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τα μέλη του κόμματος να συμβάλλουν οικονομικά για να ξεπεραστεί η δύσκολη συγκυρία. Ανησυχία προκαλεί σε πολλούς η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τις αλλαγές στο κόμμα. «Ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι. Η ΚΟ θα εμπλουτιστεί, καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της. Εξελέγην με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις από 170.000 πολίτες, δεν εξελέγην από κλειστό συνέδριο», δήλωσε. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι από την κοινοβουλευτική ομάδα ίσως θα πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον τους στην πολιτική.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την ιδεολογία του κόμματος, ο κύριος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως επιθυμεί να κάνει τη Νέα Δημοκρατία πιο κεντροδεξιά και ειδικά για τον κύριο Γεωργιάδη απάντησε πως «Ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός και είμαστε και δεξιό κόμμα, αλλά είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής, άσχετα αν και μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί», διευκρινίζοντας παράλληλα πως η επιθυμία του ήταν να συμπεριλάβει στην ηγετική ομάδα όλες τις τάσεις που υπάρχουν στο κόμμα.

Συνεχίζονται οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό
Ο πρόεδρος του κόμματος συνεχίζει τις αλλαγές σε πρόσωπα που στελεχώνουν τη ΝΔ. Ο κύριος Μητσοτάκης δημιούργησε τρεις νέες γραμματείες, που είναι οι εξής: Γραμματεία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, σε αντικατάσταση της Γραμματείας Μισθωτών και Επιστημονικών Φορέων, την οποία ανέλαβε ο Θεόδωρος Κόλλιας. Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος, αντί του Τομέα Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος, την οποία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη. Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων, στην οποία τοποθετήθηκε ο Νικόλαος Κωστόπουλος.
Σύμβουλος του κυρίου Μητσοτάκη σε ένα κρίσιμο μάλιστα χαρτοφυλάκιο ανέλαβε ο κύριος Στυλιανός Πέτσας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και για την παρακολούθηση του τρίτου Μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα