Μίνι σύνοδος κορυφής την Παρασκευή στη Ρώμη

Μίνι σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Αυτή η μίνι σύνοδος κορυφής θα είναι μία ευκαιρία να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20 στο Μεξικό, όπου οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν τις ισχυρές πιέσεις των εταίρων τους για να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης προειδοποίησε ωστόσο ότι «στόχος της μίνι συνόδου κορυφής δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας επί συγκεκριμένων μέτρων, η οποία θα αναζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλήξει σε έναν ‘’οδικό χάρτη’’ για να αυξηθεί η αξιοπιστία του ευρώ και να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη», δήλωσε από το Λος Κάμπος ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο κ. Ολάντ πρότεινε να ληφθούν μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη απευθύνει στις Βρυξέλλες το δικό του «οδικό χάρτη», στον οποίο προτείνει την αποδέσμευση ποσού 120 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της ενίσχυσης των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τη θέσπιση των ευρωπαϊκών ομόλογων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων που παραμένουν αχρησιμοποίητοι.

«Μπορούμε έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να συνεργασθούν», εκτίμησε σχετικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα