Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών

Στο χτυπημένο από τον εγκέλαδο νησί της Κεφαλονιάς βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη (05/02) τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα από την κυβέρνηση οχτώ μέτρα και ενέργειες για την προστασία των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θεωρεί εξαιρετικά επείγουσα την άμεση αποκατάσταση

των υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμιο), την οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων και την αποφυγή του ενιαίου καταυλισμού σκηνών, με παράκαμψη της γραφειοκρατίας.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά θα αναλάβουν όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους αλλά και την ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης προς τους πληγέντες.
Άμεσα μέτρα και ενέργειες για την προστασία των πολιτών:
1. Είναι εξαιρετικά επείγουσα η άμεση αποκατάσταση των υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμιο)
2. Η οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων και την αποφυγή του ενιαίου καταυλισμού σκηνών
3. Η ομαλοποίηση της καθημερινότητας με τη λειτουργεία των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών
4. Η επίσπευση των εξαγγελθέντων μέτρων, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατεία, που αφορούν οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος, τα ταμεία και τις τράπεζες.
5. Αρωγή και όχι δάνεια στους πολίτες για επισκευές-ανακατασκευές πρώτης κατοικίας και επαγγελματικών χώρων.
6. Δωρέαν παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου
7. Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τουριστικών καταλυμάτων για να μη χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος.
8. Τέλος, άρση καταργήσεων-συγχωνεύσεων των δομών του κράτους και των διαθεσιμοτήτων που έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές πολιτικές και οι οποίες σήμερα αποδεικνύονται πολύτιμες και αναγκαίες (όπως η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων)
Συνονισμός της κρατικής μηχανής
Την ανάγκη βέλτιστου συντονισμού της κρατικής μηχανής επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων.

Τα μέτρα

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014, θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6000 ευρώ, θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο. Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ανέφερε επίσης πως σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, θα τοποθετηθούν 45 αίθουσες προκάτ για τη λειτουργία των σχολείων, θα γίνει αποκατάσταση του δρόμου Ληξούρι - Αργοστόλι, και πως νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

Keywords
Τυχαία Θέματα