Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης με FIFA και UEFA


Σε σύγκρουση μετωπικού χαρακτήρα, μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή από τη μία και των διεθνών ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών FIFA και UEFA από την άλλη, οδηγούμαστε με αφορμή τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τον Αθλητισμού.

FIFA και UEFA, γνωστοποίησαν, με επιστολή που έστειλαν στον κ. Κοντονή, ότι δεν συμφωνούν με τις

περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, αναφέροντας αναλυτικά τους λόγους, καθώς όπως επισημαίνουν αυτές παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Μόνο ενθαρρυντικό σημείο είναι η πρόθεση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, παρά το γεγονός ότι δείχνουν να παραμένουν για την ώρα άκαμπτες στις θέσεις τους.

«Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν απο τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται απο το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή απο τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη.

Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί», ήταν τα λόγια του κ. Κοντονή, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι η διαβούλευση συνεχίζεται.

Από την άλλη πλευρά οι Ζερόμ Βάλκε (γ.γ. της FIFA) και Τζιάνι Ιφαντίνο (γ.γ. της UΕFA), στην επιστολή τους καταλήγουν επισημαίνοντας: «Είμαστε, φυσικά, έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω όλα αυτά τα σημεία με εσάς σε μια άλλη συνάντηση, αν αυτή κρίνεται απαραίτητη, και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι κρίνουμε πως η έγκριση και εφαρμογή του νομοσχεδίου χωρίς τροπολογίες θα παραβίαζε την αρχή σύμφωνα με την οποία όλα τα μέλη των FIFAUEFA πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους αυτόνομα και χωρίς την επιρροή οποιουδήποτε τρίτου (όπως ορίζεται στα άρθρα 13 ( 1 )(i ) και 17 στο καταστατικό της FIFA,καθώς και στο άρθρο 17β(2) του καταστατικού της UEFA)».

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα πάνω στα οποία διαφωνούν οι δύο πλευρές είναι η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων με εν ενεργεία δικαστικούς οι οποίοι θα προκύπτουν από κλήρωση (όπως προβλέπει το νομοσχέδιο), ενώ η ΕΠΟ και οι διεθνείς Ομοσπονδίες προτιμούν στελέχωση από συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους. Επίσης διαφωνούν για τα πρόστιμα, με τις UEFA-FIFA να υποστηρίζουν ότι πρέπει να είναι μόνο πειθαρχικά και όχι διοικητικά, ενώ δεν συμφωνούν και με την αναβολή όποιου αγώνα θεωρείται ύποπτος (δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα κάποια προειδοποίηση πριν από τον κάθε αγώνα), την παρουσία της ΔΕΑΒ στα αποδυτήρια ή την δυνατότητα του υφυπουργού να μπορεί να αποβάλει ομάδες από το πρωτάθλημα όταν δεν έχουν στα γήπεδά τους ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας και ηλεκτρονικό εισιτήριο και αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η επόμενη κίνηση στη «σκακιέρα» που έχει στηθεί για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα, όπου ο κ. Κοντονής, περιμένει προτάσεις από την ΕΠΟ και τις FIFA, UEFA, για τις διατάξεις που διαφωνούν, έτσι ώστε να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι η ομάδες που έχουν πιθανότητες να παίξουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα, εξέφρασαν τη θέση τους να αποφευχθεί η ρήξη, καθώς αυτή θα σημάνει τον αποκλεισμό τους, όπως βέβαια και της Εθνικής μας ομάδας, από κάθε διοργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα