Μεταμοσχεύσεις οργάνων γουρουνιών στους ανθρώπους; Πλησιάζουν

Βρισκόμαστε πλέον σχετικά κοντά, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, η καρδιά ενός γουρουνιού, μεταμοσχευμένη σε μπαμπουίνο, έμεινε ζωντανή για πάνω από δυόμισι χρόνια!

Με βάση αυτή την εξέλιξη είμαστε στην απαρχή μελλοντικών επιτυχών μεταμοσχεύσεων οργάνων ζώων στους ανθρώπους, με δεδομένη την έλλειψη δοτών διεθνώς. Σίγουρα υπάρχουν όμως ακόμη αρκετά να γίνουν, για να φτάσουμε με ασφάλεια σε αυτό το σημείο.

Λίγα λόγια για την ξενομεταμόσχευση

Μέχρι τώρα το πρόβλημα με την μεταμόσχευση οργάνου

από ζώο (γνωστή και ως ξενομεταμόσχευση) ήταν ότι πυροδοτεί μια βίαιη και άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, με συνέπεια την απόρριψη του μοσχεύματος.

Πώς μπορεί να παρακαμθεί

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιοχειρουργό Μουχάμαντ Μοχιουντίν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος στο Μέριλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό γενετικής τροποποίησης και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για να πετύχουν την βιώσιμη ξενομεταμόσχευση. Η γενετική τροποποίηση της καρδιάς του χοίρου τής έδωσε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος των μπαμπουίνων, ενώ μείωσε και τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Το επόμενο βήμα, όπως είπαν οι ερευνητές, θα είναι να γίνει πλέον μια πλήρης μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε μπαμπουίνο, μετά την αφαίρεση της καρδιάς του τελευταίου.

Τα πειράματα μεταμόσχευσης οργάνων ζώων σε ανθρώπους άρχισαν στη δεκαετία του ΄60 και κανένας ασθενής δεν έζησε για πάνω από μερικούς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα