Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη για όλα – Η Ελλάδα δεν έχει διάθεση συμβιβασμού

Αφού διασαφήνισε πως «η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό, τι πριν από 5 χρόνια» η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είπε πως «δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για να συγκαλέσουμε μια νέα Σύνοδο Κορυφής, καθώς η Ελλάδα δεν έχει διάθεση συμβιβασμού».

«Είναι

δικαίωμα οποιασδήποτε κυβέρνησης να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και δικαίωμα των άλλων 18 κρατών να σκεφτούμε τι θα κάνουμε για να προστατευθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στο δημοψήφισμα είπε ότι «έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ».

Όπως είπε εξάλλου, «οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επειδή αποφασίστηκε το δημοψήφισμα», ενώ χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών «μεγαλεπίβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την παρότρυνση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους πολίτες στην Ελλάδα να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να έχει τη δική του γνώμη. Δεν θέλω να υπάρξει υποψία ότι ασκούμε κάποια πίεση. Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του».

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας εκπνέει τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει νέες διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε», ανέφερε επίσης και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει νομική βάση για ενδιάμεση χρηματοδότηση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχει αρχές και κανόνες στη βάση των οποίων χτίστηκε το κοινό νόμισμα». «Ο λαός θα αποφασίσει ό,τι θέλει, αλλά πρέπει να ξέρει τι θα σημαίνει αυτό», κατέληξε η ίδια.

«Υπάρχει διάθεση να υπάρξει ένας υγιής συμβιβασμός με τους Έλληνες» δήλωσε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Ελλάδα ψηφίζει μέσα ή έξω από το ευρώ. Ψήφος υπέρ του «όχι» συνιστά ξεκάθαρη απόφαση κατά της παραμονής στο ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα