Γιούνκερ: Το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι και «όχι» στην Ευρώπη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προς την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλώντας μάλιστα τους Έλληνες να ψηφίσουν «Ναι» και κάνοντας λόγο για ανακρίβειες που έχει διοχετεύσει η ελληνική πλευρά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Η πορεία της Ε.Ε. χρειάζεται συμβιβασμούς και συμφιλίωση, χρειάζεται από όλους κατανόηση και ‘’όχι’’ σε αντιπαραθέσεις εθνικών συμφερόντων. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ, είτε θα είμαστε όλοι

κερδισμένοι είτε όλοι χαμένοι», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε λέγοντας ότι «μόνο με διάλογο μπορούν να διευθετηθούν οι διαφορές στην Ευρώπη. Στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν 19 δημοκρατίες, όχι μία έναντι 18, ούτε 18 έναντι μίας».

«Είμαι απογοητευμένος με το θέαμα που έδειξε η Ευρώπη το περασμένο Σάββατο. Μετά από όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα εγώ και οι άλλοι θεσμοί, αισθάνομαι κάπως προδομένος. Υπήρξε πολύς θόρυβος και οργή και αυτό σκέπασε τη φωνή όλων εκείνων που εργάζονταν νυχθημερόν», είπε επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν και αρνήθηκε ότι τέθηκε τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι «ποτέ δεν υπήρχε κανένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, θέλαμε μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία» και διερωτώμενος: «Ποιος λειτούργησε έτσι;».

«Έκανα τα πάντα και άλλοι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα και δεν μας αξίζει όλη αυτή η επικριτική στάση, ούτε σε μένα ούτε στον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος προσπάθησε τα μέγιστα τις προηγούμενες εβδομάδες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Εξάντλησα όλες τις πιθανότητες για να επέλθει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές», τόνισε εμφατικά ο Γιούνκερ.

«Άλλες ηγεσίες ευρωπαϊκών χωρών έδειξαν την απαραίτητη υπευθυνότητα και έλαβαν τις αναγκαίες αποφάσεις», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι χώρες θα έπρεπε να έχουν την προτεραιότητα έναντι των κομμάτων».

Μάλιστα, ανέφερε πως «η δέσμη μέτρων από τους τρεις θεσμούς έχει στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, υπάρχει πρόβλεψη και για τους κοινωνικά αδύναμους. Προτείναμε να επιβληθεί ένα λιγότερο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στον τομέα της ναυτιλίας» και συνέχισε προσθέτοντας πως «στην πρόταση των θεσμών δεν υπάρχουν περικοπές σε επίπεδο συντάξεων».

«Η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις συνέβη τη χειρότερη στιγμή. Είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι μια συμφωνία επί αυτών των μέτρων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε σε έντονο τόνο: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια και τι βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Θα ήταν συνετό η κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Σε μία δημοκρατία έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να θέτει ερωτήματα στον λαό. Ο πολίτης οφείλει να γνωρίζει όλη την αλήθεια. Από τη δική μας πλευρά η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή. Δεν έχουμε φτάσει τελεσίδικα σε ένα αδιέξοδο, πιέζει όμως ο χρόνος, είμαστε στο τελευταίο δευτερόλεπτο», δήλωσε.

«Δεν είχα ενημερωθεί από τον κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα – Δεν τον κατηγορώ που επέλεξε το δημοψήφισμα, όμως εξεπλάγην από αυτήν την εξέλιξη, απογοητεύτηκα», είπε ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε: «Νομίζω ότι η ψήφος των Ελλήνων θα δείξει ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη».

«Η Ευρώπη είναι Ελλάδα», είπε στα ελληνικά ο Γιούνκερ, κλείνοντας τη συνέντευξή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα