Μεγάλος νικητής ο Ράιμοντ Μπετ στον Μαραθώνιο

Ο 28χρονος Κενυάτης αθλητής Ράιμοντ Μπετ τερμάτισε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο στον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο βελτιώνοντας την ατομική επίδοση του, κάνοντας  χρόνο δύο ώρες, έντεκα λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Η επίδοση του αποτελεί ρεκόρ αγώνα, καταρρίπτοντας τον χρόνο του περσινού νικητή, Αμπντελκερίμ Μπούμπκερ με 2:11.39.

Πριν από δύο χρόνια ο Μπετ είχε πάρει πάλι την πρώτη θέση στην επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα. Είχε υποσχεθεί πως θα επέστρεφε στην κλασική διαδρομή. Ήταν παρών στην Ελλάδα

το 2011 και φέτος επέστρεψε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών πραγματοποιώντας τον τέταρτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών στην κλασική διαδρομή

Στην οδό Φειδιππίδου ο Μπετ αποσπάστηκε από τον συμπατριώτη του, Άλεξ Κιρούι. Τελικά ο Κιρούι έχασε και τη δεύτερη θέση μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όταν τον προσπέρασε ο Πολ Κοσγκέι (με 2:12.20) και έμεινε στην τρίτη θέση (με 2:12.26).

«Όλα πήγαν καλά. Ο καιρός ήταν υπέροχος. Ο αγώνας ήταν δύσκολος με πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Αν είμαι καλά, θα επιστρέψω να αγωνιστώ και του χρόνου γιατί απολαμβάνω την υποστήριξη του κόσμου", ήταν η δήλωση του νικητή.

Πρώτος Έλληνας, ένατος στη γενική και νικητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ήταν ο Μιχάλης Παρμάκης του Τρίτωνα Χαλκίδας, ο νικητής το 2010 με 2:21.56. «Είχα εγκαταλείψει δύο μαραθώνιους και φοβόμουν. Όλα πήγαν καλά», τόνισε ο Παρμάκης.

Παράλληλα με το μαραθώνιο ολοκληρώθηκαν νωρίτερα και οι αγώνες των 5 και 10 χλμ. Ο Κώστας Νακόπουλος τερματίζει πρώτος στα 5χλμ. με χρόνο 15:29. Η Αθηνά Κοΐνη είναι η πρώτη γυναίκα που τερματίζει στα 5χλμ. στα 17:09. Είναι η ανιψιά της Μεσερέτ Ντεφάρ η οποία συγκλόνισε το Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου κατακτώντας  την κούρσα των 5.000 χιλιομέτρων.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος απένειμε τους τίτλους στις νικήτριες των 5χλμ: Την Αθηνά Κοΐνη, Κωνσταντίνα Κεφάλα (17:55) και Σοφία Πιτούλη (18:00). Η Κεφάλα ήταν η νικήτρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθώνιου το 2011.

Στα 10 χλμ. η 3άδα των νικητών στα 10χλμ. είναι Αμινέ Καντίρι, Τζεμπέλ Κασαχούν και Κώστας Γκελαούζος. Εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και έδωσε την εκκίνηση στα 10χλμ.

Ανάμεσά τους βρέθηκαν και δρομείς, που έχουν έρθει στην Αθήνα, με στόχο όχι μόνο να βιώσουν την εμπειρία της συμμετοχής στην  κλασική διαδρομή, αλλά την επίτευξη ρεκόρ διαδρομής. Και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς, πως η επίδοση αυτή ανήκει στον περίφημο Στέφανο Μπαλτίνι από το 2004 στην Αθήνα, που του έδωσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός μαζί τους Μακάου και Μότα.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα