«Με την πλάτη στον τοίχο» η κυβέρνηση-Σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα «ψίχουλα» για το χρέος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο οποιαδήποτε διευθέτηση του δημοσίου χρέους είτε αυτή αφορά σε βραχυπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, διαμεσολαβείται από νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, για την διετία 2019-2020 όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος .

Επανάληψη του ίδιου σεναρίου

Οι δανειστές πιέζουν με ασφυκτικό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δεχθεί την υπογραφή νέων δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 ώστε να συμμετάσχει

το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι φανερό πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα συνιστά τροχοπέδη για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη.

Το εξωφρενικό είναι πως ενώ οι δανειστές πιέζουν για την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου για την περίοδο μετά το 2018 , ενώ δεν παρέχουν καμία σαφή υπόσχεση για την διευθέτηση του δημοσίου χρέους, κάτι που εξηγείται από την πλήρη απροθυμία της Γερμανίας και ειδικά του Β. Σόιμπλε να δεσμευθεί σε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για το χρέος σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εξάλλου και ο Πιέρ Μοσκοβισί , κατέστησε σαφές πως τα ανταλλάγματα για το χρέος θα είναι ιδιαίτερα σκληρά σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο, επισημαίνοντας παράλληλα πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα συνιστά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση. Ουσιαστικά ο κ. Μοσκοβισί περιέγραψε μια διαδικασία όπου κάθε ισχνή παραχώρηση του Βερολίνου σε ότι αφορά στο ελληνικό χρέος θα πληρωθεί ακριβά από την Αθήνα, δηλαδή από τους Έλληνες πολίτες.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσδοκά την επίτευξη μιας πολιτική λύσης, ποντάροντας περισσότερο σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία στις 4 Δεκέμβρη, εκτιμώντας ότι οι δανειστές θα προτιμήσουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να υπάρξει έστω μια πρώτη συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη ώστε μετά, σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης να επιτευχθεί μια ανεκτή έστω λύση για το δημόσιο χρέος.

Το άρθρο «Με την πλάτη στον τοίχο» η κυβέρνηση-Σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα «ψίχουλα» για το χρέος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα