Με κρατική ανοχή το… πάρτι της διαφθοράς

Πενήντα μέρες πριν τις εκλογές ζούμε μια καταιγίδα αποκαλύψεων διαφθοράς, όχι πια σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο δημοσίων υπηρεσιών, δημοσίων υπάλληλων και απλών καθημερινών ανθρώπων, που απομυζούσαν παράνομα οφέλη από το ελληνικό δημόσιο.

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Σαράντα χιλιάδες εισέπρατταν συντάξεις νεκρών συνταξιούχων, περίπου τριάντα χιλιάδες λάμβαναν κοινωνικά επιδόματα που δεν έπρεπε, ενώ τώρα το ελληνικό κράτος αποφάσισε

να προχωρήσει σε απογραφή και των συνταξιούχων του δημοσίου. Και δεν αποκλείεται βεβαίως να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία, αντίστοιχα με εκείνα που έφερε στο φως η απογραφή στο ΙΚΑ, δηλαδή να βρεθούμε ξανά μπροστά σε μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. που εισπράττουν παράνομα συντάξεις νεκρών συγγενών τους.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται κομπίνες εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων από συμμορίες υπαλλήλων, κομπίνες σε βάρος της δημοσίας υγείας με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, κομπίνες με αναλώσιμα του ΙΚΑ, που σάπιζαν στις αποθήκες, ενώ «αρμόδιοι» έκαναν καταγγελίες για ελλείψεις, κομπίνες αγροτών με παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, που σε συνολικό ύψος φτάνουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο για να κλείσει το έλλειμμα, να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του και να μην μειώσει άλλο μισθούς και συντάξεις. Μόνο από τον επανέλεγχο των επιδομάτων και συντάξεων θα εξοικονομηθούν 4, 5 δισ. , λέει ο αρμόδιος υπουργός.

Τί συμβαίνει και ξαφνικά βγήκε όλη η βρωμιά στην επιφάνεια; Μήπως οφείλεται στην πίεση της τρόικας να μειωθεί η σπατάλη, μήπως στην επαγγελματική πια έρευνα των οργάνων της πολιτείας ή μήπως στην ανάγκη των πολιτικών να αποπροσανατολίσουν και να δείξουν πως υπάρχει και αλλού διαφθορά, εν όψει των εκλογών;

Μπορεί να είναι και όλα μαζί. Το βασικό όμως ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί οι κυβερνήσεις δεν ανέδειξαν αυτά τα φαινόμενα τόσο διάστημα και πριν την κρίση και κατά την κρίση. Αντίθετα έδειξαν ότι τα ανέχτηκαν, τα απέκρυβαν, γιατί είναι γνωστό ότι μέχρι πριν έναν χρόνο το ελληνικό κράτος δεν γνώριζε ούτε πόσους δημοσίους υπαλλήλους πλήρωνε, ούτε τι δουλειά έκανε ο κάθε ένας, ούτε πόσους συνταξιούχους έχει και τι επιδόματα χορηγεί στον κάθε ένα και τέτοια στοιχεία δεν είχαν ζητήσει ούτε τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης. Απλά το κράτος πλήρωνε χωρίς έλεγχο.

Αυτές λοιπόν οι αποκαλύψεις προκαλούν μεγαλύτερη οργή στην κοινή γνώμη, γιατί υπάρχουν κάποιοι απατεώνες, που παίρνουν παράνομα δημόσιο χρήμα σε βάρος εκείνων που πραγματικά το έχουν ανάγκη, και γιατί οι κυβερνήσεις το… επέτρεπαν με τον τρόπο τους. Και το επέτρεπαν γιατί δεν έκαναν ελέγχους, γιατί ποτέ δεν επέβαλαν αυστηρές ποινές ακόμα και όταν είχαν στοιχεία, γιατί πολλές υποθέσεις αράχνιαζαν στη Δικαιοσύνη και γιατί το κράτος γενικότερα ακολουθούσε πολιτική ανοχής στην παρανομία και τη διαφθορά.

Οι πολίτες γνωρίζουν τώρα πως, εάν οι κυβερνήσεις που ψήφιζαν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δηλαδή εάν μείωναν τις σπατά

Keywords
Τυχαία Θέματα