Με φόρα από τις αγορές για… ευρωκάλπες

Της Στεφανίας Μουρελάτου ([email protected])

Με την διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα έως τις 10 Μαΐου, την πέραν των προσδοκιών επιτυχία της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις διεθνείς αγορές αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης της Καγκελαρίου Μέρκελ, η Κυβέρνηση επιχειρεί να «γυρίσει» το πολιτικό κλίμα, που αναμφισβήτητα σκίασε η υπόθεση Μπαλτάκου.

Όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, ο πρώτος δανεισμός από τις αγορές

μετά από τέσσερα χρόνια «δανειακής ασφυξίας», απέκτησε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η χώρα σηματοδότησε ότι τα δημόσια οικονομικά της εξυγιαίνονται και δύναται πια να αναχρηματοδοτεί με τις δικές της δυνάμεις τα οικονομικά της ελλείμματα. Το δόγμα δηλαδή του τέλους των Μνημονίων, με το οποίο πολιτεύεται ο Αντώνης Σαμαράς πήρε άλλον ένα πόντο.

Ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις θα τονίζει την θετική στροφή της οικονομίας, προκειμένου να καταδείξει ότι δεν ευημερούν μόνο οι αριθμοί, αλλά η αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας είναι γεγονός και θα αρχίσει να το βλέπει και ο πολίτης στην καθημερινότητά του.

«Το αντιμνημόνιο καταρρέει»

Στο Μαξίμου θεωρούν επιπλέον ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εξόδου της χώρας στις αγορές, αποκάλυψε στους πολίτες την ένδεια θέσεων και προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως -όπως συζητούσαν στα πηγαδάκια της Βουλής βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- έδειξε τον πανικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην κατάρρευση του δίπολου «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» επί του οποίου στηρίζουν την πολιτική τους πορεία.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου για την πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της επιστροφής της χώρας στις αγορές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θλίβεται που ολόκληρος ο κόσμος εκφράζει το θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας για τον πόνο τους. Η μιζέρια πάντως δεν αφορά την Ελλάδα», σημείωσε σκωπτικά ο κ. Κεδίκογλου, ενώ και αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν ότι «οι προσπάθειες του λαού και της Κυβέρνησης πιάνουν τόπο» και προσέθεταν με νόημα για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτά τα σχόλια δεν βοηθούν την Ελλάδα. Τους αφήνουμε πίσω στην μιζέρια τους και εμείς προχωρούμε».

Ικανοποίηση έφερε στην Κυβέρνηση και η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Η δημόσια στήριξη της στο μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης, αλλά και οι επισημάνσεις της ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά εξυγίανσης, έφεραν χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η αλλαγή πλεύσης των εταίρων υπέρ της Ελλάδας στρώνει χαλί για να διεκδικήσει να κλείσει το συντομότερο και η εκκρεμότητα με την απομείωση του χρέους.

Στροφή στο κέντρο;

Σε πολιτικό επίπεδο, τα απόνερα της υπόθεσης Μπαλτάκου θέτουν ζήτημα εκλογικής στόχευσης της ΝΔ. Ήδη στο εσωτερικό του κόμματος έχει φουντώσει η συζήτηση για έναν καθαρότερο προσανατολισμό προς το Κέντρο και τον μεσαίο χώρο. «Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη, με σημαντική ιστορία, που ουδέποτε παρασύρθηκε από ακροδεξιές λογικές και δεν αποτέλεσε συνομιλητή φασιστοειδών», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη την Δευτέρα δείχνοντας κεντροδεξιά στροφή προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Την στροφή προς το κέντρο θεωρούν πολλοί πολιτικοί παρατηρητές ότι διευκολύνει η απόσυρση από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ η υποψηφιότητα του Φαήλου Κρανιδιώτη. Η ευρωλίστα, εξάλλου, χαρακτηρίζεται ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει η μετατόπιση της στόχευσης προς τον μεσαίο χώρο. Μάλιστα στην επιχειρηματολογία των στελεχών της ΝΔ, που εισηγούνται στροφή προς το κέντρο, σημειώνεται ότι οι γαλάζιοι ψηφοφόροι που επέλεξαν την Χρυσή Αυγή στις προηγούμενες εκλογές, το έκαναν για καθαρά αντιμνημονιακούς λόγους και συνεπώς θα μπορούσε να τους προσεταιριστεί εκ νέου η ΝΔ μετά τα καλά νέα από την οικονομία, που θα αποδομήσουν το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και θα «κόψουν» εκλογική πελατεία όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το λοιπό αντιμνημονιακό τόξο δηλαδή Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα