Με φόντο τα… δολάρια η μονομαχία Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλουν στην εκλογή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η ικανότητα του κάθε υποψηφίου να συγκεντρώνει χρήματα από χορηγούς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί κάθε φορά έναν «αγώνα δρόμου» μεταξύ των δύο υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις (οικονομικές) απαιτήσεις του εκλογικού αγώνα.

Όπως υπολογίζεται, το συνολικό κόστος των εκλογών του Νοεμβρίου θα αυξηθεί κατά περίπου 7% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2008 και θα ανέλθει στα 5,8 δισ. δολάρια.

Ήδη στις ΗΠΑ

υπάρχει καταιγισμός πολιτικών διαφημίσεων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης – και κυρίως στις πολιτείες που αναμένεται να κρίνουν τις εκλογές. Επίσης υπάρχουν διαφημίσεις που σκοπό έχουν να αφυπνίσουν τους πολίτες και να τους οδηγήσουν στα εκλογικά κέντρα.

Οι ιδιώτες κινούν τα νήματα

Ένα σχετικά νέο χαρακτηριστικό των φετινών εκλογών είναι η ύπαρξη των Super PACs: πρόκειται για επιτροπές συγκέντρωσης χρημάτων που προορίζονται για πολιτικές διαφημίσεις.

Επιπλέον, στο παιχνίδι βρίσκονται και οι – ενίοτε γενναίες – δωρεές εταιρειών, ενώσεων και οργανισμών, ενώ οι πολιτικοί συνήθως αρνούνται τις θεσμοθετημένες κρατικές επιχορηγήσεις, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στους ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα