Με αεροσκάφη του 1979 «πολεμούν» τις φλόγες

Του Μανώλη Ασαριώτη ([email protected])

Έναν στόλο απαρχαιωμένο, ελάχιστα ανταλλακτικά και ελλείψεις στον ατομικό εξοπλισμό έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις φλόγες, τα στελέχη των δυνάμεων πυρόσβεσης από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Από τα συνολικά 23 πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μόνο τα πέντε είναι σε ετοιμότητα σήμερα, ενώ άλλα έξι θα είναι από την 1η Ιουνίου, δηλαδή ο αριθμός τους μέσα στο καλοκαίρι

θα φθάσει τα έντεκα, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλάβης.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 13 Canadair CL 215, που κατά μέσον όρο έχουν συμπληρώσει σαράντα χρόνια επιχειρήσεων (η προμήθειά τους έχει γίνει σταδιακά την περίοδο 1968-1975). Οι μηχανικοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά και υπολογίζουν μέχρι την 1η Ιουνίου να καταφέρουν να παραδώσουν έξι από αυτά σε πτητική διαθεσιμότητα. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στα νεότερης ηλικίας Canadair CL 415 (έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια επιχειρήσεων), που μόνο τα πέντε από τα δέκα είναι σε ετοιμότητα σήμερα, ενώ άλλα δύο ουσιαστικά είναι μόνο για ανταλλακτικά, καθώς ένα συνετρίβη το 2007 στην Εύβοια και άλλο ένα προσθαλασσώθηκε με σοβαρή βλάβη στο Θερμαϊκό, πριν από λίγες ημέρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι και αυτοί οι αριθμοί είναι «πλασματικοί»΄, γιατί λόγω παλαιότητας τα αεροσκάφη παθαίνουν βλάβες όλο και πιο συχνά. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταλλακτικών, καθώς έχουν μειωθεί τα κονδύλια προμήθειάς τους μέχρι και εβδομήντα τοις εκατό, ουσιαστικά κάνει αβέβαιη την πτητική τους διαθεσιμότητα σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στην αεροπυρόσβεση χρησιμοποιούνται και τριάντα Pezetel, από τα οποία μόνο τα 18 είναι σε πτητική διαθεσιμότητα, ενώ ο μοναδικός «ακέραιος» στόλος είναι αυτός των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος, στον οποίο υπάρχουν πέντε πανέτοιμα πτητικά μέσα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πολιτικός προϊστάμενος, υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι:

«Είναι κακή συγκυρία για μας ότι χειριζόμαστε αυτό το τεράστιο ούτως ή άλλως πρόβλημα υπό συνθήκες μέγιστης οικονομικής στενότητας, που σημαίνει ότι τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ περιορισμένα» ομολόγησε ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας την οριακή κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που κάνει η πολιτική αεροπορία για την συντήρηση τους.

Ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι τα αεροπλάνα είναι πάρα πολύ παλιά, επισημαίνοντας το γεγονός της απώλειας ενός ακόμη προχθές στον Θερμαϊκό κόλπο, και το πολύ μεγάλο ποσοστό των βλαβών που παρουσιάζουν σε κάθε προσπάθεια απογείωσής τους, χωρίς να μπορούν να γνωρίζουν πόσα αεροπλάνα θα είναι αξιόμαχα κάθε μέρα.

«Δηλαδή θεωρητικά στα χαρτιά έχεις Α αριθμό, αλλά η διαθεσιμότητα είναι πολύ πιο περιορισμένη. Όλο αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα πρέπει αυτά τα μέσα για την κατάσβεση που έχουμε στη διάθεση μας να τα χρησιμοποιήσουμε πολύ εξυπνότερα και, κυρίως, πρέπει να κάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

ΑΠΟ… ΛΑΣΤΙΧΟ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι και τα ανταλλακτικά των περίπου τριών χιλιάδων πυροσβεστικών οχημάτων, που διαθέτει το σώμα σε ολόκληρη την επικράτεια. Τεράστιο ζήτημα αποτελούν τα ελαστικά, που είναι ίσως και τα πρώτα που φθείρονται στα κακοτράχαλα εδάφη και τις υψηλές θερμοκρασίες. Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ευελπιστούν ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν κάποιοι διαγωνισμοί, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε η ΠΥ να παύσει να εξαρτάται από χορηγίες για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών του στο θέμα των ελαστικών.

Το θετικό είναι ότι όσον αφορά στην απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, που αξιοποιούνται για την ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει καταφέρει να αγγίξει το ποσοστό του 91%. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι πολύ γρήγορα θα παραληφθούν νέα οχήματα και έτσι θα ανανεωθεί κατά 14% ο στόλος του σώματος.

Στο έμψυχο δυναμικό, εφέτος θα «ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες» 13.847 πυροσβέστες. Πρόκειται για 8.210 μόνιμο προσωπικό, 225 που θα αποφοιτήσουν στα μέσα Ιουνίου από τη σχολή, 3912 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και 1500 εποχικούς υπαλλήλους, που θα προσληφθούν στις αρχές Ιουνίου. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση, όμως, είναι ότι παρουσιάζονται καθυστερήσεις των διαγωνισμών προμήθειας ατομικού εξοπλισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το θέμα της Χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, μάλιστα, έφθασε μέχρι τη Βουλή. Οι Πενταετείς καταγγέλλουν ότι σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την πρόσληψή τους, και παρότι ήδη έχουμε διανύσει δύο αντιπυρικές περιόδους και βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της τρίτης, εξακολουθούν να μην έχουν χρεωθεί τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, που προβλέπει η νομοθεσία, όπως κράνη αστικών πυρκαγιών, άρβυλα και στολές, τα οποία είναι βασικά για την ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ

Η ηγεσία του Υπουργείου, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν να αντισταθμίσουν τα προβλήματα στον στόλο των αεροσκαφών και των οχημάτων με συνεχείς συσκέψεις στις κατά τόπους περιφέρειες, οι οποίες έχουν ως στόχο και την ενίσχυση του ηθικού του προσωπικού, αλλά και την πλήρη κατανόηση του αντιπυρικού σχεδιασμού, προκειμένου σε ένα ενδεχόμενο περιστατικό να υπάρξει ο βέλτιστος χειρισμός του.

Και επειδή η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε:

Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών

Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια . Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης. Στο φυλλάδιο αυτό θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επίτευξη του στόχου αυτού

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας

Μην κάνετε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30o C. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.

Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο. Βεβαιωθείτε πριν απομακρυνθείτε ότι αυτό έχει σβήσει εντελώς.

Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός.

Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά.

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.

Keywords
Τυχαία Θέματα