Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε νέες συλλήψεις δημοσιογράφων προχώρησε χθες το καθεστώς Ερντογάν. 24 δημοσιογράφοι της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία. Είχε προηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας της εφημερίδας από τουρκικό δικαστήριο, με την κατηγορία ότι προπαγανδίζει υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Πλέον, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, 99 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ

βρίσκονται υπό κράτηση, καθιστώντας την Τουρκία, την χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. Αν και κυβερνητική πηγή αρνείται ότι οι συλλήψεις και η διακοπή κυκλοφορίας της Ozgur Gundem έχουν οιαδήποτε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, η ΕΟΔ θεώρησε ότι οι συλλήψεις σχετίζονται με τις μαζικές εκκαθαρίσεις που διεξάγονται από τις τουρκικές αρχές μετά την 15η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν εχθές, κατά τη διάρκεια επιδρομής στα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη ενώ κάποιοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους. Μαζί με τους δημοσιογράφους της Ozgur Gundem, συνελήφθησαν και άλλοι τέσσερις, οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για την επιδρομή της αστυνομίας!

«Φιμώνουν κάθε φωνή που ασκεί κριτική»

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης διέκοψαν την λειτουργία τους. Όπως δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΟΔ Μόγκενς Μπλίχερ Μπγιέρεγκορντ: «Αυτό που συμβαίνει στην Ozgur Gundem – μια ιστορική κουρδική καθημερινή εφημερίδα στην Τουρκία – είναι απαράδεκτο. Προφανώς οι αρχές χρησιμοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να φιμώσουν κάθε φωνή που ασκεί κριτική».

Η Άσλι Ερντογάν, βραβευμένη συγγραφέας που διατηρούσε στήλη στην εφημερίδα βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, ενώ οι τέσσερις αρχισυντάκτες της εφημερίδας δεν απάντησαν σε προσπάθεια επικοινωνίας του Ρόιτερς και άγνωστο παραμένει το αν έχουν συλληφθεί.

Η θεματολογία της εφημερίδας, επικεντρώνεται στην σύγκρουση των τουρκικών στρατευμάτων με τους κούρδους μαχητές στην νοτιοανατολική Τουρκία και έχει δεχτεί δεκάδες έρευνες και πρόστιμα από το 2014, ενώ πολλοί ανταποκριτές της έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν.

Το άρθρο Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα