Λύτρωση για την Ν.Δ. οι εκλογές

-Ανοίγει μέτωπα με την κυβέρνηση Παπαδήμου η Ν.Δ., κατηγορώντας υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για «αδέσποτα» νομοσχέδια.

-Μπρος γκρεμός («ναι» στα μέτρα) και πίσω ρέμα («όχι» και απειλή χρεοκοπίας από τους εταίρους).

-Προβληματισμός επικρατεί στη Ν.Δ. από τη διαπίστωση ότι η συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου

έχει προκαλέσει φθορά, όχι βέβαια τέτοια που να απειλήσει την πρώτη θέση, αλλά αρκετή για να δημιουργήσει αμφιβολίες για την αυτοδυναμία.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. η κατάσταση είναι ηλεκτρισμένη, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του κόμματος, στελέχη και η πλειοψηφία της βάσης, ζητούν να σταματήσει η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η ανοχή στα νέα μέτρα. Προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, αλλά και επειδή ορισμένοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνουν τη συμφωνία για το πλαίσιο και την αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου, προωθώντας «αδέσποτα» νομοσχέδια και ρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις, η Συγγρού άρχισε να ανεβάζει τους τόνους. Αποχώρησε από τη Βουλή στη συζήτηση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, διαφωνώντας με την πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων για διάφορα αδικήματα, ζήτησε να σταματήσει η προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αττική. που προωθεί ο αναπληρωτής ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης, με το οποίο απαξιώνονται τα εκτός σχεδίου οικόπεδα χιλιάδων πολιτών, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης συνόψισε (και επιβεβαίωσε) την απόφαση για πύκνωση των επιμέρους ρήξεων με τη φράση «οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν…».

Αρχές Απριλίου οι εκλογές

Η Ν.Δ. προσβλέπει τώρα σε εκλογές εντός του Απριλίου -επιμένει για τις αρχές του μήνα, πριν από το Πάσχα- για να σταματήσει η φθοροποιός συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ποντάρει στην ελεύθερη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην αισθητή μείωση των ποσοστών του ΛΑΟΣ, για να διατηρήσει και, ει δυνατόν, να διευρύνει την ούτως ή άλλως μεγάλη διαφορά που καταγράφει, το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμα και έτσι, με βάση τις μέχρι τώρα μετρήσεις, η αυτοδυναμία φαίνεται δύσκολη, αν και όχι απίθανη.

Τα μέτρα που ζητά η τρόικα είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν ανοικτά αποδεκτά από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς θα απειλήσουν με κατάρρευση τα ποσοστά του κόμματός του, μαζί με την οικονομία και τη χώρα που ήδη καταρρέουν από τη συνταγή της τρόικας. Κατόπιν τούτων, στη Συγγρού εκτιμούν ότι η στήριξη προς την κυβέρνηση Παπαδήμου εξελίσσεται σε πολιτικό βρόγχο, διότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αδυνατούν να σταματήσουν τον παραλογισμό των δανειστών.

Κόκκινες γραμμές

Ο Λουκάς Παπαδήμος, εξάλλου, έφυγε για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. έχοντας εντολή από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» -όχι μείωση του κατώτατου μισθού, όχι κατάργηση ή περικοπή του 13ου και 14ου, όχι μείωση των επικουρικών - και επέστρεψε με συνοδεία μία καταιγίδα μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω και άλλα ακόμα

Keywords
Τυχαία Θέματα