Λύση με τους δανειστές ζητούν οι Έλληνες εξαγωγείς για να επανέλθει η ρευστότητα

Ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ζητούν οι Έλληνες εξαγωγείς και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των ελληνικών εξαγωγικών, επισημαίνοντας ότι «η αβεβαιότητα και έλλειψη ρευστότητας ‘’στραγγαλίζουν’’ τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας».

Οι εξαγωγείς ζητούν «οι διαπραγματευτικές διαδικασίες να επιταχυνθούν δραστικά, έτσι ώστε με τη λήξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την εξασφάλιση της ρευστότητας για την οικονομία, η χώρα να προετοιμαστεί για το άμεσο μέλλον και να αδράξει τις ευκαιρίες, οι οποίες

δείχνουν να δημιουργούνται από την ιδιαίτερα ευνοϊκή διεθνή συγκυρία».

Ο ΣΕΒΕ υποστηρίζει ότι «λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας στο εσωτερικό της χώρας, της παντελούς έλλειψης ρευστότητας και του υψηλού λειτουργικού κόστους των παραγωγικών επιχειρήσεων, όπως το ενεργειακό και το μη μισθολογικό κόστος, οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν ομαλά, με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει ένα μεγάλο μέρος αδρανούς παραγωγικής δυναμικότητας, είτε σε πολλές περιπτώσεις να οδηγείται η εταιρία σε πλήρη αναστολή λειτουργιών ή και λουκέτο».

Από την άλλη πλευρά, οι ανταγωνίστριες επιχειρήσεις από ξένες χώρες δείχνουν να ενισχύονται και αντίστοιχα και οι εξαγωγές τους, όπως επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, που δείχνουν ότι το χάσμα στις εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών Ελλάδας και Ευρωζώνης παραμένει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το α΄ τρίμηνο του 2015 οι εξαγωγές αγαθών των χωρών της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3%, όταν το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν σημειώσει οριακή αύξηση κατά 1%. Οι ελληνικές εξαγωγές το ίδιο διάστημα κατέγραψαν πτώση κατά 2%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 6,2 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα