«SOS» για τη νεολαία: Ποτά – «μπόμπες» που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην τύφλωση

Ποτά – «μπόμπες» με την πρώτη τους ύλη να βγαίνει μέσα από… τυροκομεία(!) ή μπουκάλια ποτών απαστράπτοντα, μετά, όμως, την… ανάσυρσή τους και την πλύση τους, από κάδους σκουπιδιών!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Φτάνει το καλοκαίρι, η κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα από τη νεολαία της χώρας, φθάνει στα ύψη και οι παρασκευαστές των… βομβών, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας των ρεκτών, είναι εδώ! Κλιμάκια του ΣΔΟΕ και ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.

βρίσκονται επί ποδός στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το «κακό στη ρίζα του», εκεί δηλαδή που αποθηκεύονται οι αμφιβόλου ποιότητας πρώτες ύλες και εκεί που παρασκευάζονται.

Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ κυνηγούσαν τις «μπόμπες» πίσω από στοίβες με γραβιέρες!

Η πρώτη έφοδος του ΣΔΟΕ έφερε τους «ράμπο» να κυνηγούν μεγάλες ποσότητες λαθραίου οινοπνεύματος πίσω από στοίβες με… γραβιέρες, φέτες και κεφαλοτύρια(!), σε τυροκομείο – αποθήκη, στο 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου! Η αντίστοιχη της Αστυνομίας οδήγησε τους αστυνομικούς στην Ξηροκρήνη, όπου έβαλαν τέλος στο σχέδιο ενός 45χρονου «εμφιαλωτή», ο οποίος διαφήμιζε τα ποτά του στο διαδίκτυο – (facebook με πλασματικό προφίλ), αλλά πριν μάζευε τα μπουκάλια από τους κάδους των σκουπιδιών!

Το ΣΔΟΕ έφθασε στο τυροκομείο, μετά από πληροφορίες ότι σε αποθηκευτικό χώρο υπάρχει κρυμμένη μεγάλη ποσότητα λαθραίου οινοπνεύματος, με απώτερο στόχο να πωληθεί σε διάφορους εμπόρους αλκοολούχων ποτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα παρασκεύαζαν και θα διέθεταν στην αγορά νοθευμένα ποτά – «μπόμπες». Γνωρίζοντας οι «ράμπο» ότι η κατανάλωση νοθευμένων ποτών προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, που σε συστηματική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση ακόμη και στο θάνατο, οργάνωσαν την επιχείρηση. Όταν βρέθηκαν στο εσωτερικό της αποθήκης του… τυροκομείου, είδαν πλαστικά βαρέλια, στα οποία γινόταν μετάγγιση αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος) μέσω αντλίας, από πλαστικές δεξαμενές, που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Στην καταμέτρηση προέκυψε ότι χρησιμοποιούνταν 14 πλαστικές δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων η κάθε μία, που περιείχαν 13.300 λίτρα λαθραίου καθαρού οινοπνεύματος με αλκοολικό βαθμό 96ο vol. Επίσης 11 πλαστικές δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων έκαστη, που περιείχαν υπολείμματα λαθραίου καθαρού οινοπνεύματος. Όλες αυτές οι ποσότητες επρόκειτο να μεταφερθούν σε χώρο εμπόρου χονδρικής οίνων και ποτών, στον Άγιο Δημήτριο.

Διαφήμιζε το «εμπόρευμα» στο facebook μέσω πλασματικού προφίλ!

Η ΕΛ.ΑΣ. στην Ξηροκρήνη έφθασε σε δύο αποθηκευτικούς χώρους εισαγωγέα – διακινητή λαθραίων αλκοολούχων ποτών, καθώς διαφήμιζε το «εμπόρευμά» του, μέσω πλασματικού προφίλ που είχε καταρτίσει στο… facebook! Αστυνομικοί τριών διαφορετικών υπηρεσιών συνεργάστηκαν και προχώρησαν στην επιχείρηση, όπου κατάσχεσαν 463 φιάλες ποτών, αυτοκόλλητες ετικέτες επωνύμων αλκοολούχων ποτών και μια φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει ότι «μέρος των φιαλών εισήχθησαν από το εξωτερικό, ενώ άλλες περιείχαν άγνωστης προέλευσης αλκοόλη, η οποία στη συνέχεια μεταγγιζόταν σε κενές φιάλες επώνυμων εταιριών, τις οποίες ο 45χρονος συνέλεγε από κάδους απορριμμάτων!».

Πονοκέφαλος, ζάλη, ίλιγγος και ναυτία τα συμπτώματα στον οργανισμό

Κακής ποιότητας οινόπνευμα, ζάχαρη, νερό και άρωμα. Έτσι δημιουργείται ένα «κοκτέιλ» επικίνδυνο, το οποίο σερβίρεται στη νεολαία στα απανταχού μπαρ – κλαμπ και βέβαια στα νησιά. Το γεγονός ότι και η απλή πόση τέτοιων ποτών προκαλεί επικίνδυνα συμπτώματα – πονοκέφαλο, ζάλη, εμβοή στα αυτιά, ίλιγγο, ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές με πιο σοβαρή την αιμορραγική γαστρίτιδα – καθιστά το ζήτημα από τα κορυφαία στην ατζέντα των υπηρεσιών ασφαλείας. Η χρόνια χρήση, επισημαίνουν οι ειδικοί, προκαλεί βλάβες στο DNA, δηλαδή στα γονίδια των νέων, που καταναλώνουν χωρίς να ξέρουν.

Πως γίνεται η νοθεία

Είναι γεγονός ότι δεν είναι όλα τα ποτά που διατίθενται «μπόμπες». Ούτε όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, στα οποία συχνάζει νεολαία, πασάρουν τέτοιας ποιότητας ποτά. Δεν μπορεί όμως κανείς, μελετώντας τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις ΣΔΟΕ και Αστυνομίας, να μη λάβει υπ’ όψιν την πιθανότητα δράσης των κυκλωμάτων, που επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν κέρδη σε βάρος της υγείας για την οποία, ούτως ή άλλως, το αλκοόλ δεν… συνιστάται κιόλας.

Στις μέρες μας, η καθαρή αλκοόλη – και κυρίως η ισοπροπυλική και η αιθυλική – δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Διότι τόσο η τιμή της όσο και η διακίνησή της είναι απαγορευτικές. Κοστίζουν γύρω στα 5,3 ευρώ το κιλό. Το καθεστώς διακίνησης διέπεται από τελωνειακό έλεγχο και υποχρέωση τήρησης από τους βιομηχάνους ενός ιδιότυπου τελωνειακού χώρου και μιας αδειοδότησης από τουλάχιστον δύο υπηρεσίες, Χημείο του Κράτους και υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον με το καθεστώς αυτό χρειάζεται ετήσια ανανέωση των τριών αδειών.

Όλες οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες, σήμερα, εργάζονται με μετουσιωμένες αλκοόλες. Το καθεστώς σε αυτές είναι το εξής: Με την άφιξη των ποσοτήτων αλκοόλης στα ελληνικά τελωνεία από τις μεγάλες εισαγωγικές μονάδες, επιβάλλει το κράτος τη μετουσίωσή τους, με περίπου 20 εγκεκριμένες ουσίες και σε ποσοστό τουλάχιστον 5%. Κυριότερη ουσία με την οποία γίνεται η πρόσμειξη και η οποία είναι συμβατή με άλλα βιομηχανικά προϊόντα, είναι σήμερα η βουτοξυαιθανόλη, ο γνωστός γλυκοαιθέρας. Οι άλλες ουσίες είναι και αυτές της ίδιας οικογένειας.

Η τιμή των μετουσιωμένων αυτών αλκοολών σήμερα είναι γύρω στα 0,8 ευρώ. Εδώ βρίσκεται το ενδιαφέρον. Και από το σημείο αυτό αρχίζει η νοθεία. Χρησιμοποιείται ευρέως και η μεθανόλη, η οποία είναι η μετουσιωμένη μεθυλική αλκοόλη, η γνωστή και ως ξυλόπνευμα, ουσία που επηρεάζει καθοριστικά το οπτικό νεύρο και προκαλεί τύφλωση. Η εισαγωγή της αμετουσίωτης μεθυλικής απαγορεύεται. Γι” αυτό οι επιτήδειοι τη μετουσιώνουν σε τολουόλη, η οποία είναι όμως πετροχημικό προϊόν – μεθυλοβενζόλιο η χημική του ονομασία. Χρησιμοποιείται, γιατί η τιμή του είναι μόνο 0,45 ευρώ το κιλό! Γι” αυτό το προϊόν δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης τελωνειακού χώρου. Αυτόν τον τηρούν οι εισαγωγικές μονάδες που είναι υπεύθυνες και για τις μετουσιώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα