Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εάν δεν αντέχουν οι πλάτες του κ. Τσίπρα, ας μας το πει»

Για «τεράστια ζημιά» που έχει κάνει στην ελληνική οικονομία η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αττική Free Press» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καλεί τον

πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να κάνει συμβιβασμούς και να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος».

Ο βουλευτής της ΝΔ περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την κατάσταση της χώρας, εφόσον δεν κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους εταίρους, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση εξαργυρώνει πλήρως τα γραμμάτιά της προς τους τρομοκράτες». Τέλος, αναφορικά με τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε προβληματισμένος «για το εάν μας ακούει σήμερα η κοινωνία», τονίζοντας πως «πρέπει να ανοιχθούμε στις παραγωγικές ηλικίες και στους νέους».

Κύριε Μητσοτάκη, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πιέσεις από το εξωτερικό αυξάνονται όπως και τα δημοσιεύματα που προβλέπουν «μαύρες μέρες». Πιστεύετε πως έστω και τώρα η κυβέρνηση μπορεί να γυρίσει την διαπραγμάτευση υπέρ της;

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι παίγνιο, όπως φαντασιώνεται ο κύριος Βαρουφάκης. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι τα πάντα δεν ενάγονται στη σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι ιδέες δεν έχουν την δύναμη να αλλάξουν την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας και ολόκληρης της ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει και να δεχθεί ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την άσκηση της άσκοπης αντιπολίτευσης που μέχρι πρόσφατα έκανε, ούτε με προεκλογικό αγώνα. Σημαίνει ότι ο κύριος Τσίπρας πρέπει να συναντηθεί με την πραγματικότητα, να μάθει να κάνει συμβιβασμούς και να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος. Αν δεν το αντέχουν οι πλάτες του, ας μας το πει. Διαφορετικά, ας φέρει εις πέρας τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς στις 20 Φεβρουαρίου».

Εσείς υποστηρίζετε πως το τελευταίο τρίμηνο έχει γίνει μεγάλη «βλάβη» στην ελληνική οικονομία. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε τί εννοείται και κυρίως αν μπορεί να γίνει αναστροφή του κλίματος στην οικονομία και το τέλος του 2015 να μας βρει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;

«Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και καθ’ όλη την προηγούμενη διακυβέρνηση, υπήρξε ποτέ θέμα για το αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Είχε γίνει ποτέ εσωτερικός δανεισμός με προσπάθεια υφαρπαγής των χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Γινόταν ανοιχτά ή ακόμα και κρυφά λόγος για έξοδο της Ελλάδος από το κοινό νόμισμα; Αυτά και πολλά ακόμα συνηγορούν για τη ζημιά που έχει κάνει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Η ζημιά είναι τεράστια και το ζητούμενο πλέον δεν είναι αν μπορεί να αναστραφεί το κλίμα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά αν γενικώς είναι αναστρέψιμη!».

Από πολλά κυβερνητικά στελέχη ακούγεται όλο και πιο συχνά το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα αν η διαπραγμάτευση είτε αποτύχει, είτε δεν έχει τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση αποτελέσματα. Θα ήταν καταστροφικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Για να βρεθεί λύση με τους εταίρους και δανειστές μας, πρέπει καταρχήν να έχουμε μπει σε μια διαδικασία ειλικρινούς διαπραγμάτευσης μαζί τους. Αυτό δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πιο πολύ για συμβολισμούς και ονομασίες, στο κυνήγι της δημιουργικής ασάφειας και στην αποφυγή κάθε δέσμευσης. Αυτά από μόνα τους είναι καταστροφικά».

Θα ήθελα ξεκάθαρα να μου πείτε αν η χώρα κινδυνεύει και από τί;

«Η χώρα κινδυνεύει από την αδυναμία ή απροθυμία του πρωθυπουργού να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και ως εκ τούτου να βρεθεί η Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση μετά τις 30 Ιουνίου. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει άτακτη χρεοκοπία και εν ευθέτω χρόνω έξοδο από το ευρώ. Δεν κινδυνολογώ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν ακούγεται σκληρή σήμερα, φανταστείτε πως θα είναι μετά από δύο μήνες».

Θα ήθελα την άποψη σας για δύο πρόσωπα στην κυβέρνηση. Το πρώτο είναι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία έχετε συγκρουστεί έντονα, και το δεύτερο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η πρώτη έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην Βουλή και στον Κοινοβουλευτισμό και ο δεύτερος έχει καταφέρει να συντάξει όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης απέναντί μας. Μάλιστα, και οι δύο έχοντας ως βασικό πρόσταγμα την αυτοπροβολή και προσωπικές τους επιδιώξεις. Είναι κατηγορηματικά ακατάλληλοι για τις θέσεις ευθύνες, τις οποίες κατέχουν».

Πρόσφατα ψηφίστηκε ρύθμιση για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, που εκτός των άλλων προβλέπει και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, με την οποία εσείς αντιδράσατε πολύ έντονα. Υιοθετείτε την άποψη πως η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στην τρομοκρατία;

«Κλείσιμο του ματιού το λέτε εσείς αυτό; Κάθε άλλο παρά διακριτικότητα έδειξε η κυβέρνηση, θα έλεγα, και αυτό φαίνεται εξάλλου από την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Ό, τι ζητούσαν οι απεργοί πείνας του αντιεξουσιαστικού χώρου με γραπτά αιτήματα τους το τελευταίο διάστημα, αυτό έδωσε η κυβέρνηση με το νόμο, που πέρασε στη Βουλή. Εξαργύρωσε πλήρως τα γραμμάτια της προς τους τρομοκράτες με το πρόσχημα του ανθρωπισμού. Αποτελεί για μένα ένα ισχυρό χτύπημα στις δημοκρατικές δομές της χώρας και αυτό όχι απλά με ενοχλεί, αλλά με ανησυχεί έντονα».

Η ΝΔ θεωρείτε πως κάνει καλή αντιπολίτευση;

«Η Νέα Δημοκρατία κάνει αυτό που οφείλει να κάνει: Να προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, ώστε να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας και στη Βουλή να κάνει ουσιαστική και όχι στείρα αντιπολίτευση όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο όμως που τίθεται για τη ΝΔ σήμερα είναι αν μας ακούει η κοινωνία. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει πάνω απ’ όλα, ώστε το έργο μας στη Βουλή να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ‘’ανοιχθεί’’ στη κοινωνία και κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες και στους νέους. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και όλα τα στελέχη του κόμματος πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας για αυτό το αποτέλεσμα».

Keywords
τσιπρας, μητσοτακης, ζωή κωνσταντοπούλου, νεα δημοκρατια, free, press, αθηνα, συριζα, σημαίνει, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, λύση, ελλαδα, ιουνίου, χρεοκοπια, βουλη, ηπα, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βαρουφακης, εκλογες ηπα, εκλογες 2015, κοινωνια, ζωή κωνσταντοπούλου, αποτελεσματα, δημοκρατια, δουλεια, ηπα, θεμα, οικονομια, σφαιρα, χρωματα, αδυναμια, απλα, γινει, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, ευρω, εφημεριδα, ζημια, ζωη, ιδεες, κυβερνηση, κυνηγι, κλιμα, λύση, λογο, μπορειτε, μονα, παντα, ουσιαστικο, πιο πολυ, ρυθμιση, σειρα, free, χωρα, ιουνίου, κρυφα, μπροστα, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα