Παράνομοι μετανάστες: Η ανατομία μιας τραγωδίας

Πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες «εκπαιδεύονται στο πόδι» από τα ασύδοτα, άπληστα και απάνθρωπα κυκλώματα των δουλεμπόρων, για να κάνουν τους… καπετάνιους των σαπιοκάραβων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ναυαγίου και πνιγμών, παρά ασφαλούς προσέγγισης στις ακτές της Ευρώπης!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τόσο τα αποκαλυπτικά στοιχεία, που έφερε στο φως η Washighton Post, όσο και οι συγκλονιστικές καταγραφές σε εκτενή έκθεση των ελληνικών αρχών ασφαλείας, επισημαίνουν ότι οι δουλέμποροι, προσφέροντας σε κάποιον

από τους μετανάστες «δωρεάν μπάρκο» στο σαπιοκάραβο, τον ονομάζουν «καπετάνιο», τον εφοδιάζουν με μια πυξίδα και όποιον πάρει ο Χάρος! Συγκεκριμένα, η Washinghton Post αποκάλυψε σε εκτενές ρεπορτάζ-έρευνα για το μείζον θέμα, που ταλανίζει την Ελλάδα, ότι κάποιες φορές τον ρόλο του καπετάνιου μπορεί να αναλάβει και ένας μετανάστης, που «κάτι ξέρει» απ’ αυτά και που θέλει να φθάσει στην Ευρώπη.

Όποιος «κάτι ξέρει» από πλοήγηση και δηλώσει εθελοντής, δεν πληρώνει «εισιτήριο»!

Όποιος από τους εκατοντάδες δραπέτες της κόλασης προσφερθεί εθελοντικά να κυβερνήσει το σκάφος, συνήθως δεν πληρώνει εισιτήριο! Καθώς η πρότερη εμπειρία δεν αποτελεί καν προαπαιτούμενο -ποιός να ψάξει πού εκείνες τις ώρες- οι δουλέμποροι, για να αποφύγουν να είναι δικοί τους συνεργοί πάνω στα σαπιοκάραβα, εφοδιάζουν τους «εθελοντές καπετάνιους» με μια πυξίδα και στην καλύτερη των περιπτώσεων με ένα GPS και ένα δορυφορικό τηλέφωνο.

Έκθεση ΕΛ.ΑΣ.: «Εκπαιδεύεται κάποιος από την ομάδα των μεταναστών σε στοιχειώδη χειρισμό»!

Η έκθεση, επίσης, των επιτελών της Ελληνικής Αστυνομίας, που συντάχθηκε με τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, περιγράφοντας τα μέσα και τους τρόπους οργάνωσης των δουλεμπόρων των κρυφών θαλάσσιων ταξιδιών, αναφέρει χαρακτηριστικά για την χρησιμοποίηση ξύλινων σκαφών μεσαίου μεγέθους, αρκετά από τα οποία προμηθεύονται από διαλυτήρια πλοίων στη Σμύρνη: «Συντηρούνται (σ.σ. πρόκειται κατ’ ουσίαν για σωστικές λέμβους πλοίων) και επισκευάζονται για πλου περίπου δύο ωρών. Εκπαιδεύεται κάποιος από την ομάδα των μεταναστών σε στοιχειώδη χειρισμό και προορισμό έχουν τα πλησίον ευρισκόμενα ελληνικά νησιά»!

Και ελληνοτουρκική συνεργασία στα ταξίδια της απελπισίας

Όπως προαναφέρθηκε, τον τρόπο δράσης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων της Τουρκίας που μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας περιγράφει έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Όπως σημειώνεται «τα δίκτυα, που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, διαθέτουν άτομα, τα οποία τους παρέχουν πληροφορίες σχετικές με τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος»! Τα άτομα αυτά, εξηγείται, είτε παρατηρούν από υψηλά σημεία των ελληνικών νησιών τις ώρες εξόδου και τα δρομολόγια των περιπολικών, είτε με το κάλυμμα του ψαρέματος τα ακολουθούν από ασφαλή απόσταση και ενημερώνουν τους οργανωτές για τα δρομολόγια των περιπολιών!

Χρησιμοποιούν μεγάλη ποικιλία πλωτών μέσων

Τα τουρκικά δίκτυα διακίνησης παράνομων μεταναστών χρησιμοποιούν μεγάλη ποικιλία πλωτών μέσων. Πρόκειται κυρίως για ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη με ισχυρές μηχανές. Συνήθως επιβαίνουν δύο χειριστές διακινητές και 30-40 παράνομοι μετανάστες. Έχει διαπιστωθεί συνεργασία του τουρκικού δικτύου διακίνησης με αντίστοιχο ελληνικό, το οποίο διαθέτει δικά του ταχύπλοα με εξαιρετικές δυνατότητες . Κατά δεύτερον, υπάρχουν σκάφη, τα οποία συνήθως μεταφέρουν 80-110 παράτυπους μετανάστες. Διακινούνται οικογένειες με παιδιά κάθε ηλικίας. Πλήρωμα-διακινητές είναι συνήθως εδώ Ουκρανοί ναυτικοί. Ακόμη, υπάρχουν ξύλινα σκάφη μικρού-μεσαίου μεγέθους, αρκετά από τα οποία τα προμηθεύεται το δίκτυο από διαλυτήρια πλοίων στη Σμύρνη (πρόκειται για σωστικές λέμβους πλοίων).

Τους υποδεικνύεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού τους από ελληνικά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος ορισμένοι από αυτούς να πέσουν στη θάλασσα (φορούν πάντα ατομικά σωσίβια), ώστε η επιχείρηση αποτροπής προσέγγισης στις ελληνικές ακτές να μετατραπεί σε επιχείρηση «έρευνας και διάσωσης» από τις ελληνικές αρχές. Τέλος, υπάρχουν μικρές πνευστές κωπήλατες λέμβους χωρητικότητας 4-5 ατόμων. Ενώ δείχνουν σαν ανοργάνωτες, καλύπτονται από πλήρη οργάνωση και μεθοδολογία, που τους παρέχει το δίκτυο και συγκεκριμένα καθορίζει και καθοδηγεί τον τόπο συγκέντρωσης για απόπλου, τον αριθμό των επιβαινόντων και το σημείο προσέγγισης.

Επιπλέον αναφέρεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και μηχανοκίνητες θαλαμηγοί, που μεταφέρουν 60-70 παράνομους μετανάστες. Σημειώνεται ακόμη ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά όπου οι διακινητές χρησιμοποιούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα για να προωθήσουν παράνομους μετανάστες από την Τουρκία απευθείας προς την Ιταλία.

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης για χιλιάδες μετανάστες

Όσον αφορά στα τιμολόγια των δουλεμπόρων για διακίνηση από την Τουρκία προς την Ελλάδα με πλωτό μέσο, το κόστος είναι 2.500-3.500 ευρώ, για διακίνηση από Ελλάδα προς Ιταλία με ταχύπλοο σκάφος η τιμή είναι 2.300-3.500 ευρώ, ενώ με νταλίκα (με φεριμπότ) η ίδια διαδρομή κοστίζει από 2.300 ως 3.500 ευρώ. Για διακίνηση με αεροπορικό μέσο το ποσό διαμορφώνεται σε 3.500 ως 5.000 ευρώ. Για πλαστά χαρτιά το κόστος είναι 150 ως 1.200 ευρώ.

Οι αριθμοί του δράματος-22.000 νεκροί σε 15 χρόνια ‏

Οι αριθμοί της τραγωδίας προκαλούν ίλιγγο. Γιατί πίσω τους κρύβουν ψυχές ανδρών, γυναικών, παιδιών και μωρών, που ναυάγησαν τραγικά στο ταξίδι της ελπίδας. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση, πάνω από 22.000 μετανάστες, που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια, έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα της Μεσογείου τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια!

Την ίδια στιγμή, που για κάποιους δυστυχείς το ταξίδι προς την Ευρώπη είναι μια ακροβασία ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, για κάποιους άλλους μεταφράζεται σε μυθικά κέρδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, ανά τον κόσμο, το σύγχρονο δουλεμπόριο αποτελεί μια από τις πλέον κερδοφόρες «βιομηχανίες», με τα κέρδη από τα ταξίδια της κόλασης, μόνο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου να αγγίζουν τα 12 με 14 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Αρκεί γι’ αυτή την προσέγγιση να αναλογιστεί κανείς ότι η μέση τιμή του «εισιτηρίου», που καταβάλλεται στα αδυσώπητα κυκλώματα των δουλεμπόρων ανά άτομο, υπολογίζεται από 2.000 έως 4.000 δολάρια. Αν υποτεθεί ότι κάθε κατ’ όνομα πλοιάριο μεταφέρει από 250 έως και 800 πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες, τότε το κέρδος από την απελπισία των δύστυχων ξεκινά από 500.000 ευρώ για τον διοργανωτή της μεταφοράς στη «γη της επαγγελίας» η συχνά, όπως πρόσφατα στη Ρόδο, στον θάνατο…

Keywords
Τυχαία Θέματα