Κρίσιμες κάλπες το Σάββατο στο Πακιστάν

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα διεξαχθούν οι εκλογές της 11ης Μαΐου στο Πακιστάν. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται αφότου μια πολιτική κυβέρνηση συμπληρώνει την πενταετή θητεία της χωρίς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο πακιστανικός στρατός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα

στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα εκλογικά τμήματα για να αποτρέψει επιθέσεις των Ταλιμπάν, μετά τις επιθέσεις της οργάνωσης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Η ψήφος των πολιτών είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η επόμενη κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, θα πρέπει να διατηρήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή καθώς και να εγγυηθεί τη σταθερότητα σε εσωτερικά ζητήματα, στην ενέργεια, στην ασφάλεια, στη καταπολέμηση της διαφθοράς και στα οικονομικά.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον προσδοκά ότι οι εκλογές θα συμβάλλουν στη σταθερότητα ώστε το Πακιστάν να συνδράμει στην εδραίωση της ειρήνης στο γειτονικό Αφγανιστάν την ώρα που τα υπό αμερικανική διοίκηση νατοϊκά στρατεύματα προετοιμάζονται για αποχώρηση μέχρι το τέλος του 2014.

Όσον αφορά τους υποψηφίους, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ και το κόμμα του, ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν - Ναουάζ, διεκδικεί μία τρίτη θητεία παρά την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς το απερχόμενο Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, απέτυχε να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα--από τις μακρόχρονες διακοπές ρεύματος μέχρι τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας

Επίσης το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΡ) είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές του 2008, αλλά οι επιδόσεις του στην κυβέρνηση στιγματίστηκαν από κατηγορίες για διαφθορά, αύξηση της ισχύος των Ταλιμπάν και επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.
Ο εκπρόσωπος του στρατού, στρατηγός Ασίμ Μπάτζουα, δήλωσε ότι 300.000 αξιωματικοί ασφαλείας, περιλαμβανομένων 32.000 στρατιωτών, έχουν αναπτυχθεί στην Πουντζάμπ, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία.
Επιπλέον 96.000 αξιωματικοί ασφαλείας θα αναπτυχθούν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου βρίσκονται προπύργια των Ταλιμπάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα