Τα ψάρια χαρίζουν χρόνια ζωής

Το μυστικό της μακροζωίας φαίνεται να ανακάλυψαν επιστήμονες σύμφωνα με μια νέα μελέτη τους, η οποία αποδεικνύει ότι μια διατροφή με ψάρια πλούσια σε ωμέγα3 λιπαρά οξέα «χαρίζει» ζωή.

Μέχρι και 2 παραπάνω χρόνια κατά μέσο όρο προσθέτουν τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμεγα3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο τόνος κτλ σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 2.600 ηλικωμένων και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

Ο

επικεφαλής ερευνητής Dr. Dariush Mozaffarian, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη, αναφέρει πως «τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, μείωσαν συνολικά τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά έως και 27% σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα. Επιπλέον είχαν κατά 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο».

Ανεξάρτητοι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι παρότι η μελέτη υποδεικνύει μια σχέση δεν καταφέρνει να θεμελιώσει σχέση αιτίας-αιτιατού.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά την λήψη τουλάχιστον 100 γραμμαρίων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα