Κωστής Χατζηδάκης: «Η ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι η σημαία μας»

«Όσο καλύτερα κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν οι 180 βουλευτές», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αττική freepress» ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφορικά με το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, ο κ. Χατζηδάκης προκρίνει ότι έχει λιγότερη σημασία ο χρόνος που θα γίνει αυτό και περισσότερο η ουσία,

δηλαδή μια δίκαιη λύση. Τέλος, όσον αφορά την παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να δανειστεί, ο μόνος τρόπος ικανοποίησης αυτών των παροχών είναι η αύξηση της φορολογίας κατά 25% περίπου».

Κύριε Χατζηδάκη, η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ήρθε, ωστόσο άργησε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη δυσαρέσκεια. Η επόμενη ρύθμιση που περιμένει η αγορά είναι αυτή για τα κόκκινα δάνεια. Αυτή θα έρθει στην ώρα της ή πάλι θα περιμένουμε;

«Για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των κόκκινων δανείων έχει λιγότερη σημασία ο χρόνος και περισσότερο η ουσία. Να υπάρξει δηλαδή μια συνολική, ισορροπημένη και δίκαια λύση, η οποία θα απαντά σε πραγματικές ανάγκες, χωρίς να ανοίγει το παράθυρο σε μπαταχτσήδες. Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να έχει τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων με τη ρύθμιση που ακολουθεί για τα κόκκινα δάνεια. Πιστεύω ότι μετά από συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων με την τρόικα θα έρθει προς ψήφιση μια λύση, η οποία θα δίνει ουσιαστική απάντηση σ’ όσες βιώσιμες επιχειρήσεις έχουν πιεστεί από τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Διότι είναι πολύ μεγάλη σημασίας όχι μόνο η ελάφρυνση των επιχειρηματιών, αλλά και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Το κυβερνητικό σχήμα σας ικανοποιεί; Πιστεύετε πως οι αλλαγές προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί και ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης υφίσταται;

«Το κυβερνητικό σχήμα είναι πάντοτε ευθύνη του Πρωθυπουργού. Το ουσιώδες για μένα, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, είναι σ’ αυτή τη φάση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που δεν θα μας διευκολύνουν μόνο να τελειώσουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά κυρίως θα στείλουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να έχει μία ανταγωνιστική οικονομία. Μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, που αφορούν στον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών, σε ένα δίκαιο σύστημα στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων συνδεδεμένο με την αξιολόγηση, ρυθμίσεις για την κατάργηση των εισφορών προς τρίτους είναι παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και χωρίς την τρόικα. Οι μεταρρυθμίσεις, η προσπάθεια για μια Ελλάδα ευρωπαϊκή, ήταν η σημαία μας από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Αντίθετα ο λαϊκισμός ήταν η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε κανένα λόγο να παίξουμε στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο διότι δεν είναι εθνικά σωστό, αλλά και διότι είναι επιβλαβές εκλογικά».

Κύριε Χατζηδάκη, βρισκόμαστε προ πολιτικών εξελίξεων; Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει πως δε θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Η κυβέρνηση έχει τους 180 βουλευτές, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές όπως επιθυμεί και η ΝΔ;

«Όσο καλύτερα κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν οι 180 βουλευτές. Γι’ αυτό έχει σημασία να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να διαμορφωθεί το σκηνικό για την μετα-μνημονιακή εποχή πάνω σε σταθερές βάσεις. Η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα και η δουλειά είναι οι σύμμαχοι αυτής της κυβέρνησης. Το ποδήλατό μας, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσει μπροστά και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Θέλουμε άραγε να οδηγήσουμε την χώρα σε περιττές και επικίνδυνες αναταράξεις ή θέλουμε να βγούμε μια και καλή από τον οικονομικό χειμώνα και να προχωρήσουμε σ’ ένα καινούργιο δρόμο ανάπτυξης και προόδου;».

Βγαίνουμε όντως από το μνημόνιο, κύριε Χατζηδάκη; Πιστεύετε πως το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα;

«Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο με τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα επιτρέψουν η έξοδος αυτή να γίνει ομαλά. Δεν περνάς αυτόματα από την βαρυχειμωνιά στο καλοκαίρι. Ασφαλιστικές δικλείδες, όπως η προληπτική γραμμή στήριξης θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτή την μετάβαση ομαλά. Μαζί βέβαια με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα υποδηλώνει τη βούλησή μας να κάνουμε αυτά που είναι αναγκαία για την χώρα και την οικονομία χωρίς κανέναν κηδεμόνα.

Εκπλήσσοντας ευχάριστα κατορθώσαμε και πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα και να βγούμε στις αγορές δοκιμαστικά δύο χρόνια νωρίτερα από τις σχετικές προβλέψεις. Ο μόνος δρόμος, λοιπόν, κι από εδώ και πέρα είναι με υπευθυνότητα να συνεχίσουμε αυτή την πορεία δείχνοντας ότι η χώρα αποφασισμένη να κερδίσει οριστικά το παιχνίδι».

Η επόμενη φάση του κυβερνητικού προγράμματος πρέπει να είναι η μείωση της φορολογίας και η επίτευξη των στόχων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ;

«Πάντοτε ήμουν υπέρ των λιγότερων φόρων και υπέρ της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων. Όλα αυτά όμως δεν είναι απλώς θέμα ευχών είναι και θέμα δυνατοτήτων. Με εμάς στην κυβέρνηση έχουν μπει τα θεμέλια για να προχωρήσει αυτή η πορεία. Στους φόρους ο προϋπολογισμός του 2015 δείχνει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με την μείωση του φόρου στα καύσιμα, με την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με τη ρύθμιση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η ανάπτυξη και ο περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών του δημοσίου θα δώσουν περιθώρια για πιο σημαντική μείωση της φορολογίας.

Μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις υπάρχουν επίσης στον ορίζοντα: τα περιφερειακά αεροδρόμια, εταιρείες του ΟΣΕ, λιμάνια και μαρίνες… Πρέπει να υπογραμμίσω όμως ότι με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ένα ούτε το άλλο θα προχωρήσει. Στις αποκρατικοποιήσεις έτσι ή αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικά αντίθετος. Για τους δε φόρους, παρότι προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος της μείωσης των φόρων, μην ξεχνάμε ότι -κατά τους δικούς τους υπολογισμούς- οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη κοστίζουν 12 δισ. ευρώ, δηλαδή 6% του ΑΕΠ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο 25% περίπου των φορολογικών εσόδων. Επειδή, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να δανειστεί, ο μόνος τρόπος ικανοποίησης αυτών των παροχών είναι η αύξηση της φορολογίας κατά 25% περίπου».

Υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει ο πρωθυπουργός να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συζητήσουν;

«Μου έκανε εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μέμφεται τον Πρωθυπουργό για το ότι δεν έχει γίνει μια συνάντηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, όταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο μόνος λόγος αυτής της συνάντησης είναι να καλέσουν τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Προσωπικά ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται η αξιωματική αντιπολίτευση να αποφασίσει τι θέλει. Ο φανατισμός βλάπτει την χώρα. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από χίλιες δύο δυσκολίες να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, δεν είμαστε όμως μόνοι μας στο καράβι που λέγεται Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε -ο καθένας από τη θέση του- για να ξεπεράσουμε τη φουρτούνα και να μπούμε σε πιο ήρεμα νερά».

Keywords
Τυχαία Θέματα