Εμπολιασμός…

Ένας γιατρός που επέστρεψε από χώρα της Δυτικής Αφρικής στη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, βρέθηκε θετικός στον ιό Έμπολα και έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Η είδηση ακούγεται μακρινή, αλλά από μόνη της και χωρίς τα τελικά πορίσματα επιβεβαίωσης του αρχικού συμπεράσματος από την εξέταση των δειγμάτων του ασθενούς από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ήταν αρκετή για προκαλέσει

τριγμό στις ευρωαγορές, οι οποίες χθες Παρασκευή 24/10 υποχώρησαν.

Το μπλοκάρισμα της εξάπλωσης του ιού Έμπολα φαίνεται να αποτελεί πρόκληση για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές. Πάρα τις αρχικές εξαγγελίες φαίνεται πως ο ιός πέρασε σχετικά εύκολα τα ούτως ή άλλως χαλαρά και υποτονικά μέτρα ασφαλείας της Δύσης. Μια Δύση που φαίνεται τώρα να πιέζει την επιστημονική έρευνα στην κατεύθυνση της μελέτης και της ίασης του ιού, ενώ μέχρι τώρα, θεωρώντας ότι αποτελεί «εσωτερικό» θέμα της Αφρικής, «σφύριζε» αδιάφορα.

Αφήνοντας κατά νου την όποια ανθρωπιστική τραγωδία μπορεί να συμβεί από το ξέσπασμα μιας τόσο θανατηφόρας επιδημίας στέκομαι στο οικονομικό σκέλος, που είναι πέρα για πέρα κυνικό: Τώρα που υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον, υπάρχει και επιστημονική έρευνα. Εστιάζοντας δε στην Ελλάδα, μελαγχολώ ακόμη περισσότερο. Κρούσμα του ιού εντοπίστηκε στα γειτονικά μας Σκόπια. Και δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί και σε μας, καθώς πολλοί συμπολίτες μας μουσουλμάνοι επισκέφθηκαν για προσκύνημα τη Μέκκα, όπου συγχρωτίστηκαν με παντοίους ομοθρήσκους τους και από τη Δυτική Αφρική. Η δε δικτύωση του σύγχρονου κόσμου είναι τέτοια που ο ιός μπορεί να εμφανιστεί από την πιο απίθανη προέλευση.

Σε κυβερνητικό επίπεδο ακούω ότι έχει γίνει μια σύσκεψη, ότι έχει οριστεί ιατρικό κέντρο αντιμετώπισης του φαινομένου και ακόμα ότι σε ορισμένες υπηρεσίας υποδοχής μεταναστών θα διατεθεί ειδικός εξοπλισμός προστασίας τους. Δεν πείθομαι. Δυστυχώς το άμεσο παρελθόν μας έχει αποδείξει ότι δεν είμαστε καλοί στη διαχείριση κρίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα